KRISTIANSAND: — Vi forstår bekymringen deres. Folkehelseinstituttet er en statlig organisasjon som skal se til befolkningens ve og vel, men det er ikke aktuelt for oss å fjerne den knuteregelen, sier russepresident Vegard Møller Launes ved Vågsbygd videregående skole, til fvn.no.

Onsdag gikk Folkehelseinstituttets ruseksperter ut og advarte mot russeknuter som innebærer å drikke store mengder alkohol på tid. Blant annet tok man for seg knuteregelen som går ut på å drikke en kasse øl i løpet av 24 timer. Folkehelsesinstituttet mener alkoholmengdene kan føre til dødelig promille for enkelte og ber om at regelen fjernes.

De snakker for døve ører.

- Hvorfor er det ikke aktuelt å fjerne den?

- Vi mener at de som tar disse knutene er vel vitende om deres egne begrensninger, og at ingen gjennomfører noe de ikke er i stand til. Det er ingen som har drukket seg ihjel ved å ta disse russeknutene. Det å drikke en kasse øl på 24 timer er lekende lett og overhodet ikke farlig, påstår han.

- Uproblematisk regel

Han får støtte fra russepresident Didrik Hansen ved Kvadraturen skolesenter. Hansen synes knuteregelen er uproblematisk og har heller ingen planer om å fjerne den.

— Det er opp til hver enkelt om de vil ta den knuten eller ikke. Jeg kan ikke se at Folkehelseinstituttet har kommet med noen statistikk over folk som har drukket seg ihjel på grunn av den knuten, sier Hansen, og ønsker ikke å fjerne en knuteregel som utgjør en del av den tradisjonelle russefeiringen på tross av Folkehelseinstituttets advarsler.

Har advart elevene

Knuteregelansvarlig ved Kristiansand Katedral Skole, Solveig Blandkjenn, vil heller ikke fjerne knuteregelen, men opplyser til fvn.no at de har advart elever ved sin skole mot å ta russeknuten.

— Vi har sagt til elevene på vår skole at dersom du er en liten person med lite erfaring med alkohol så bør du ikke ta den knuten, sier Blandkjenn.

- Opp til hver enkelt

Hun mener det likevel er opp til hver enkelt å avgjøre om de vil følge knutereglene eller ikke.

— På den andre siden så forstår jeg at Folkehelseinstituttet advarer mot knuteregelen. Det står jo også i knutereglene våre at det kan være helsefarlig, påpeker hun.

Selv har hun ingen planer å drikke en kasse øl på 24 timer.

— Jeg tror rett og slett at jeg ikke har kapasitet til det, ler hun.

Hun kjenner imidlertid flere som har tatt eller skal ta den. De fleste av dem er ifølge henne gutter som er vant til å drikke en del fra før av.

Launes har på sin side ingen betenkeligheter med å gjennomføre knuteregelen.

— Jeg har tatt den knuteregelen før jeg ble russ, mens jeg har vært russ og jeg kommer til å ta den etter at vi har vært russ, konkluderer han.