KRISTIANSAND: De to mennene møtte i Kristiansand tingrett tilltalt for å ha brutt vegtrafikklovens §12, som sier at når man er involvert i et trafikkuhell der personer eller dyr har kommet til skade, umiddelbart skal stoppe for å yte nødvendig hjelp.

Bakgrunnen for tiltalen er at de to mennene var involvert i et trafikkuhell 18.desember 2009. De to tiltalte kom kjørende mot Birkeland i en varebil, og på en smal vei ved Dale i Birkenes møtte de en kusk som var ute med hest og sulky.

Kusken forklarte i retten at siden veien på stedet er relativt smal, la han seg helt ut til høyre i veibanen da han så varebilen. Samtidig signaliserte han til de to i bilen at de måtte senke farten.

Kusken forklarte videre at bilen fortsatte å kjøre helt til den stod helt inntil ham og hesten. Da dro plutselig hesten mot høyre, ut av veien og ned en skråning, slik at sulkeyen veltet. Kusken ble kastet av, traff et tre i fallet, og ble liggende urørlig.

De to tiltalte har forklart at de umiddelbart kom seg ut av bilen, og tok seg ned til kusken, som da lå urørlig og var ute av stand til å bevege seg. Kusken var klar og ved bevissthet, og ba en av de tiltalte om å lete etter hesten som hadde stukket avgårde.

Spørsmålet i rettsaken var om de hadde oppfylt hjelpeplikten etter vegtrafikklovens §12, som omhandler at man ikke har stanset og hjulpet personer og dyr som er kommet til skade i et trafikkuhell.

Retten kom til at de to tiltalte hadde oppfylt sin plikt. Det var de to tiltalte som fikk naboer til å varsle ambulansen. De ble også på stedet såpass lenge at naboer og bekjente av kusken kom til stedet.

Både kusken og naboer ba de tiltalte om å bli værende. Det ønsket ikke de tiltalte, som dro før ambulansen kom. Det bemerkes uansett i dommen fra retten at ambulansen først kom nesten en time etter uhellet, på grunn av en misforståelse.

«Retten har etter dette kommet til at plikten til å yte hjelp må anses oppfylt når føreren av bilen og passasjeren, som i dette tilfelle, på betryggende måte sikret seg at det ble dratt omsorg for at NN(kusken) fik den hjelpen han hadde behov for,» heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Begge de to tiltalte ble frifunnet. Dommen var enstemmig.