SØGNE: Den omkomne 55 år gamle mannen kommer fra Kristiansand. Den kvinnelige passasjeren er uskadet, men ble fraktet til sykehus i Kristiansand for å få krisehjelp, opplyser operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Gikk gjennom takluka

Ulykken skjedde noen hundre meter nedenfor Holmenfoss Kro i Trysbakkene (se kart under), da bilen var på vei østover mot Kristiansand.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.10 søndag.

— Det har vært en rasulykke hvor en stein har gått gjennom takluka på en bil. Steinen traff føreren som nå er omkommet, sier Steinsland.

(Saken fortsetter under)

Ulykkesbilen skimtes i bakgrunnen av bildet. (Foto: Henrik Ihme)

Cruisekontroll

Politiet har, ifølge NTB, en teori om at den omkomne føreren kjørte med cruisekontroll da ulykken skjedde. I så fall kan bilen ha fortsatt i samme fart, fordi den først stanser hvis føreren trår på bremsepedalen. Etter ulykken skal bilen ha fortsatt noen hundre meter, før den kvinnelige passasjeren skal ha tatt over rattet og styrt bilen inn i autovernet.

— Jeg har ingen kommentar til det, eller andre teorier. Etterforskningen vil vise dette senere, sier Steinsland.

Geolog og ingeniører var lenge på ulykkesstedet for å se om det var sikkert å sette i gang trafikken igjen. Klokken 21.45 ble E39 åpnet igjen, etter å ha vært stengt i fem timer. Det har vært milevis med kø søndag kveld.

Avdelingsdirektør for vegvesenet i Vest-Agder, Johan Mjaaland, sier at veinettet i hele fylket blir gjennomgått hvert år. Det ble gjort en total rassikring av veiene i hele fylket i 2008. ## Liten stein

Skrenten over ulykkesstedet er på mellom 50 og 60 meter.

- Det har løsnet en stein som var på omtrent 15-20 centimeter. Så den er ikke veldig stor, men dessverre stor nok til at det fikk et fatalt utfall, sier Mjaaland.

Operasjonsleder Steinsland i politiet vet foreløpig ikke noe om hvor mange stein som raste fra skrenten. Hele området har vært inspisert av geolog søndag kveld.

— Nå har det vært en geolog som har sjekket stedet i både stige og stillas, og han har gitt råd om at veien nå er trygg, forteller Mjaaland, like før klokken 22 søndag kveld.

Han kalte sammen et team fra vegvesenet søndag ettermiddag, for å kartlegge situasjonen.