KRISTIANSAND: De pågrepne er mistenkt for et stort og ukjent antall grove tyverier av bankkort.

De tre siste årene har gjester på utesteder i Kristiansand jevnlig blitt frastjålet bankkort. Politiet har tidvis sikret seg bilder av ukjente personer som gjør uttak med kortene på minibankautomater. Identiteten har vært ukjent.

— Hadde flaks

I september kom det en ny bølge med lommetyverier av bankkort på utestedet Harveys, med umiddelbare uttak fra minibanker i nærheten. Så gikk politiet til aksjon.

Fem spanere med ulik bakgrunn og alder blandet seg med restaurantgjestene på Harveys forrige lørdag med et mål for øye: Lete etter gjester som lignet på de personene de allerede hadde bilder av etter uttak i minibanker med stjålne bankkort.

— Vi hadde flaks. En av de mange gjestene på Harveys hadde en slående likhet med en person vi hadde bilde av fra da det ble gjort ulovlig uttak med et stjålet bankkort, forteller etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon. Politiet skjønte at flere rumenere kommuniserte og opererte sammen inne og utenfor Harveys.

Organisert

Det var fire unge rumenere i alderen 20 til 25 år på Harveys. To kvinner og to menn. En eller to hang over skuldrene på gjester som trakk kortet etter å ha kjøpt drikkevarer og noterte pinkoden. Utover kvelden, da stemningen steg og trengselen ble enda større, var det lettere å fange opp inntastingen av pinkoder.

De fire avtalte seg imellom hvem som skulle rappe bankkortet fra gjesten som nettopp hadde betalt. Etter at bankkortet var stjålet, ble det overlevert til nok en rumener, som igjen leverte det videre med oppgitt pinkode. Deretter gikk turen til første og beste automat. Forrige helg ble det tappet 15.000-16.000 kroner fra fem forskjellige konti. Politiet sitter med bilder av rumenerne når de henter ut pengene.

10-15 grove tyverier

— Slik er fremgangsmåten, og det hele er godt organisert. Vi vet at de fire var her sist for noen uker siden. De har reist ut og inn av landet en rekke ganger. Mye tyder på at de har operert sammen over en lengre periode og besøkt andre byer. Hittil har vi registrert 10-15 grove lommetyverier av bankkort i Kristiansand. Mye tyder på at tallet er høyere, fordi noen tror de har mistet kortet når det likevel er stjålet. Kontoen kan være urørt, fordi rumenerne har tastet feil eller notert feil, sier etterforskningsleder Eriksen.

— Vi samarbeider nå med andre politidistrikt fordi de fire helt åpenbart har vært andre steder. Sist helg hadde vi full klaff med vårt arbeid i Kristiansand, sier Eriksen.

De fire som ble pågrepet etter aksjonen natt til søndag, er alle varetektsfengslet i fire uker.

Politiet: - Bruk kontanter

— Den sikreste måten å unngå problemer på, er å bruke kontanter når du er ute på et utested og skal betale, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen.

Og legger til:.

— Dersom det ikke er mulig å bruke kontanter, må den enkelte ved bruk av kort være svært omhyggelig når pinkoden tastes inn. Sørg i tilfelle for å skjule inntastingen dersom det står folk rundt eller bak deg. Eksemplene fra Harveys viser at folk henger over skuldrene på den som betaler når hensikten er å skaffe seg koden.

- Merket ikke at noen kom borti meg

På vei til minibanken stoppet politiet kvinnen som stjal bankkortet til Christoffer Dahl i baren på Harvey's sist lørdag kveld.

— Etter dette kommer jeg garantert til å være mistenksom til folk som ikke drikker, sier Christoffer Dahl (22) til Fædrelandsvennen.

Sist lørdag var han sammen med kjæresten sin på det populære utestedet Harvey's i Tollbodgaten i Kristiansand. I den overfylte baren bestilte han to drinker og betalte med kort.

— Jeg oppdaget at lommeboka med kortholderen var vekk da jeg skulle kjøpe snus til dama på 7-Eleven da vi gikk, forteller Christoffer Dahl, som dro tilbake til utestedet, uten å finne verken lommebok eller kortholder.

— Jeg var ganske sur, men fikk ringt og sperret kortet, forteller han.

Fant kortet

Dahl hadde knapt kommet hjem før politiet ringte. De hadde ikke bare funnet kortet hans – de hadde også tatt kvinnen som hadde stjålet det – og tatt resten av banden hun opererte med.

— På politistasjonen fikk jeg vite at de hadde hatt sivile spanere inne og utenfor Harvey's, og at de hadde vært klar over banden og tatt flere av dem. De hadde også pågrepet hun som hadde tatt mitt kort. Hun var på vei til minibanken da de tok henne. Tyvene var tydeligvis bare interessert i bankkortet, for resten av det som lå i kortholderen, hadde de bare slengt fra seg, forteller han.

— Så du var en hårsbredd fra å bli loppet?

— Det kan du trygt si. Jeg hadde 20.000 kroner kontoen. Det hadde vært ille å miste dem, sier Dahl.

— Kan du huske noe i det hele tatt som indikerer at du ble utsatt for banden?

— Nei, ingenting. Det var så mye folk i baren, så jeg merket ikke at noen kom borti meg, sier Dahl.

— Så dette var proffe folk?

— Ja. Jeg regner med at noen av dem så hva koden min er, og at de bevisst brukte jenta for å ta kortet, sier han.

— Kommer du til å endre adferd ute etter dette?

— Nei, det er første gang dette har vært et problem. Jeg kommer til å fortsette å gå med kortholderen i lommeboka, sier Christoffer Dahl.