OVERADMINISTRERT: Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn mener Agder er fullstendig overadministrert. Foto: Torstein en

KRISTIANSAND: Ordfører Arvid Grundekjøn beklager dagen derpå at de fire grensekommunene Lillesand, Evje og Hornnes, Iveland og Birkenes fikk nei på søknadene om å skifte fylke.

— Vi må samarbeide videre som vi har gjort til nå, først og fremst innenfor Knutepunkt Sør, sier Grundekjøn.

— Vi har nå kommune- og fylkesstrukturer som ikke er veldig logiske. De vil bli innhentet av tiden. På lang sikt er det ikke grunnlag for to fylker. Hvilken form de vil få i fremtiden er uvisst, sier han.

— Hva ser du for deg?

OVERADMINISTRERT: Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn mener Agder er fullstendig overadministrert. Foto: Torstein en

— For det første burde Aust- og Vest-Agder vært slått sammen. For det andre må fylkeskommunene nedlegges. De har ingen naturlig rolle videre. Og for det tredje må kommunestrukturen endres etter hvert. Det vil tvinge seg fram, enten det skjer gjennom lokale initiativ eller at regjeringen skjærer gjennom. Poenget er at vi er fullstendig overadministrert.- Så du ser for deg like mange møter som før etter onsdagens "Nei"?

— Det er to sider av samme sak. Når det tas færre overordnede beslutninger, så er det flere som må snakke sammen om alt mulig, små og store ting. Vi burde bruke tiden bedre, sier Grundekjøn.

Valg

Høyre og Frp går neste år til valg på å legge ned fylkeskommunene. Men KrF og Venstre kjøper ikke pakka.

— Det blir for lettvint, og det gir ingen løsning på vårt problem her på Agder: Næringslivet går så det suser, mens vi mangler demokratisk effektivitet. Vi får ikke tatt nødvendige beslutninger som forplikter, fordi hele demokratiet sitter i møter og prøver å samordne seg, det går for sakte, sier Venstres førstekandidat til Stortinget fra Agder neste år, Grimstad-ordfører Hans Antonsen.

— Dessuten har ikke Høyre og Frp noe klart svart på hva de vil ha isteden. En så omfattende kommunereform vil mobilisere stor motstand. Og jeg tror ikke den norske befolkningen er så blå at Frp og Høyre får regjering alene. Forhistorien tilsier at uansett partifarge, så vil det være vanskelig å få gjennom en så tung, toppstyrt reform, sier Antonsen som mener fylkeskommunene bør erstattes med et nytt regionalt nivå, som er en mellomting mellom dagens fylker og de fem regionene som helse-Norge er inndelt i.

— Men for all del: Det er stort behov for sammenslåing. Men det blir for lettvint å si at en ny regjering ordner det. Sannsynligheten taler imot, sier Antonsen.

Tre nivåer

KrFs listetopp i Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, mener en løsning ligger i nye regioner som erstatter fylkeskommunene.

— Vi er ikke enig med dem som ønsker kun to forvaltningsnivåer, sier Grøvan. En ny borgerlig regjering må først få i gang en utredning som viser fordeler og ulemper med alternative løsninger. Så tror jeg det fortsatt vil være muligheter for en regional reform med oppgavefordeling mellom de forskjellige nivåene, sier Grøvan.

Ny struktur

Også Arendals ordfører Einar Halvorsen (H) åpner for et regionalt nivå, selv om han primært kun ønsker to nivåer: Staten og sammenslåtte storkommuner.

— Så får vi også se på større regioner. Om Aust- og Vest-Agder skal være i en region med Telemark og Vestfold er en annen debatt. Men jeg har tro på at vi får et annerledes kart enn i deg, sier Halvorsen som føler behov for å presisere at han aldri har hatt noe imot samarbeidet eller sammenslåing med Kristiansand.