HJULDAMPER: Den heter Mississippi 1870 og er formet av Mustafa Saliovski. Foto: Lars Hollerud
UTVIDET: I år var også modellbåter med på den tradisjonsrike utstillingen. Foto: Lars Hollerud
SMYKKEMAKER: Trygve Lorents Larsen (89) var tidligere rørlegger. Foto: Lars Hollerud
BEKYMRET: Porselensmaler Ragnhild Danielsen registrerer sviktende rekruttering. Foto: Lars Hollerud
2012-ÅRGANGEN: Alt dette, og mer til, har Edith Andersson (t.v.) og Ingrid Nielsen laget i år. Foto: Lars Hollerud
MYE Å SE PÅ: Årets salgsutstilling på Kongens senter var større enn noen gang.. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND : Denne uka kunne de beskues. Bildene, smykkene, porselenskunsten, smijernkunsten, strikkegjenstandene, kunstverkene i treverk og alt som ellers har fått plass i årets utstilling.

Eksempler på det siste er beviser på at medlemmer av Kristiansand modellbåtklubb kan sine kunster, de også. På rekke og rad midt i rommet fant vi hendige varianter av kongesjalupp, redningsskøyte, fullrigger, supertanker og hjuldamper, for å nevne noe.

Bekymret

STOLT: Velferdsleder ved Kongens senter, Aleksander Domazet, synes årets salgsutstilling er bedre enn noen gang. I bakgrunnen kunstverk av Håkon Henriksens elever. Foto: Lars Hollerud

Kloss ved satt Ragnhild Danielsen, porselensmaleren som omtales som en av Europas ledende.Det er Aleksander Domazet som beskrev henne slik.

Hun sa at da overdrev han sterkt, men vedgikk at hun har hatt stor glede av håndkunsten siden hun oppdaget den i 1960. Men alt er ikke bare greit.

— Interessen for porselensmaling er dessverre i ferd å dabbe. Dagens unge kvinner har ikke tid til å sitte slik. Dessuten er ikke utstyr til dette lenger å få tak i mellom Oslo og Danmark, sa Danielsen, som har undervist elever i 42 år, men som nå bare har noen få.

Ny retning

Ved hennes side satt Trygve Lorents Larsen, i mange år rørlegger.

Nå er han 89 år og smykkemaker.

— Det har jeg vært i 15 år, etter at jeg kom i kontakt med den danske smykkekunstneren Ebbe Munck. Jeg hadde funnet noen fine steiner i Syden, og fikk lyst til å legge noe sølv rundt. Så var det gjort, forklarte Larsen, som kaller virksomheten sin for Smykkeskrinet.

Edith Andersson og Ingrid Nielsen er to damer som typisk aldri holder hendene i ro. De herjet med strikkepinner, selv da de skulle selge strikkeprodukter.

— Dette er noe av vår 2012-årgang, fikk vi opplyst.

— Strikker dere hver eneste dag?

— Vi strikker hver eneste natt og dag.