GRIMSTAD: Det ord som faller når vi ber gruppen som jobbet fram grunnlaget for en eventuell fylkessammenslåing kommentere mistenkeliggjøringen fra enkelte i Aust-Agder.

De siste ukene har det falt harde ord i forkant av folkeavstemningen i Aust-Agder om ja eller nei til en sammenslåing med Vest. Denne uken har aksjonen «La Aust-Agder leve – Nei til ett Agder» delt ut en løpeseddel til alle husstander i Aust. Innholdet har fått mange til å reagere.

I går var både Høyres ordførerkandidat Einar Halvorsen i Arendal og tidligere høyreleder i byen, Per Sørensen, ute i Fædrelandsvennen og sådde tvil om forhandlingsresultatet rundt funksjonsfordelingen mellom Aust og Vest er til å stole på. Resultatet går i korthet ut på at Aust får fylkeskommunen, Vest får Fylkesmannen. Dette får de seks som satt i mange måneder og forhandlet fram resultatet til å se rødt. Fylkesvaraordfører Oddvar Skaiaa (KrF) er den som reagerer sterkest.

Uforståelig

– Det er rett og slett helt uforståelig. Her har vi arbeidet grundig med dette i flere år, så velger de å ikke tro på resultatet. De forstår seg ikke på politikk, de viser en total mangel på tillit. Det de hevder er ikke logisk. Det er pussig når Per Sørensen ikke tror på Høyre-kollega Terje Dammens forsikringer, og jeg blir skremt når Høyre-folk i Aust ikke tror at partifolk i Vest vil ha dem med på valglistene. Slik har vi det i alle fall ikke i KrF, slår Skaiaa fast.

Jeg vil gå så langt som å kalle den løpeseddelen nei-siden deler ut som dokumentfalskneri, og den er totalt villedende. Det er så langt fra sannheten som det kan være, det er rett og slett til å grine av, sier Skaiaa.

Trist og dumt

– Jeg synes det er trist og dumt å lese, slår Arne Thomassen (H) fast. – Det er trist når man velger å ikke stole på politiske kollegaer. Vi står ved avtalen, det kan ikke såes tvil om innholdet i denne. Dette er en viktig avtale for Arendal og Aust-Agder, hadde Lillesand fått til noe lignende hadde jeg jublet.

Den siste som representerte Aust-Agder i forhandlingene, fylkesordfører i Aust Laila Øygarden (Ap) velger å uttale seg noe mer diplomatisk. – Det er trist at man tviler på avtalen. Vi har vært i departementet med den, vi har fått staten med på den, og det er ingen grunn til å tvile på denne.

Underlig

Også fra dem som satt på andre siden av bordet, delegasjonen fra Vest, reagerer på at sentrale personer i Aust-Agder ikke stoler på fremforhandlede avtaler.

– Vi har jo gjort dette for å gjennomføre innholdet, og jeg er skuffet over det som nå kommer fram. At man ikke stoler på politikere i Vest-Agder føler jeg er forferdelig. Det er fremforhandlet en avtale som er sterk for Aust-Agder, sier Toril Runden (Ap).

– Jeg synes det er urimelig, og forunderlig at man legger til grunn i en debatt at man skal løpe fra en avtale, sier fylkesordfører i Vest, Thore Westermoen (KrF). – Vi ønsker en sammenslåing, og jeg reagerer på konspirasjonsteoriene. En fremforhandlet avtale er selvfølgelig til å stole på.

Siste politiker som var med i utvalget var Arild Birkenes (Frp). Frp ønsker som kjent å snu funksjonsavtalen slik at Kristiansand får fylkeskommunen og Arendal Fylkesmannen. Likevel reagerer han sterkt på det han hører fra Aust.

– Jeg synes dette er trist, til grunn for folkeavstemningen ligger det en grundig gjennomarbeidet rapport. En rapport som dyktige konsulter har stått bak, og som vi står omforent bak, sier Birkenes.