Tirsdag morgen skilte det bare fire stemmer på at Demokratene fikk beholde plassen i Vest-Agder fylkesting. Men utpå dagen ble det tydelig at det var Odd A. Salvesen og Pensjonistpartiet som trakk det lengste strået.

Foto: Tarald Reinholt Aas

– Pensjonistpartiet hører naturlig med. De ønsker det selv, og vi vil invitere dem inn, sier påtroppende fylkesordfører Terje Damman i Høyre.Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre ble like før klokken 02 natt til tirsdag enige om fordelingen av toppvervene i Vest-Agder.

Partene møttes igjen fra 09.30 til 10.30 tirsdag formiddag.

Det er ikke bestemt hvem i partiene som får vervene.

I hovedutvalget for Samferdsel, areal og miljø får Frp lederen, og Høyre nestlederen.

I hovedutvalget for kultur og utdanning får Krf ederen, Frp nestlederen.

Høyre leder administrasjonsutvalget. Her er nestleder en mer teknisk funksjon, og ikke besatt.

– I slutten av neste uke skal valgnemnda i fylkeskommunen gripe fatt i sammensetningen av hovedutvalgene totalt sett. Her må alle høres, så alle hensyn blir ivaretatt, sier Damman.

I det skriftlige dokumentet firerbanden gjorde klar natta etter valget, forplikter partiene å hvert år legge frem felles budsjettforslag.

Terje Damman bekrefter at en av grunnene til at forhandlingene strakk ut var at Thore Westermoen og Krf ville beholde fylkesordførervervet, som Westermoen har hatt de siste tolv årene, og Krf de siste 16 årene.

– I sånne forhandliger ønsker alle å få de mest attraktive posisjonene, og for Krf var det naturlig å fortsatt ønske fylkesordføreren. Men like mye for oss var det et naturlig krav å få fylkesordføreren, siden vi ble det største partiet, sier Terje Damman.

Det nye fylkestinget tiltrer 11. oktober.