På toppen av Hotell Norge satt Høyres, Venstres, Fremskrittspartiets og KrFs forhandlingsdelegasjoner sammen.

Det nye er at Pensjonistpartiet i løpet av formiddagen også er blitt medlem av den borgerlige kvintetten som danner borgerlig flertall og gjør opp om fordelingen av de viktigste vervene.

Allerede valgnatten var det klart at Arvid Grundekjøn (H) blir ordfører og Jørgen Kristiansen (KrF) varaordfører.

Nekter å fortelle

— I dag har vi snakket om fordelingen av lederverv i hovedutvalg og om formannskap. Det er tøffe tak, men vi har en meget god tone, sa Venstres Dag Vige da forhandlingene ble avsluttet rundt klokken 15.30. Partiene vil ikke imidlertid ikke si et ord om hva de er blitt enige om.

På forhånd virket det som en av de store nøttene kunne bli ledervervet i byutviklingsstyret (heltidsverv omtrent). Frp ønsker sterkt dette vervet, mens Venstre mener Frp ikke bør få så stor styring med byutviklingen.

— Nei, jeg vil ikke si noe om dette. Vi har snakket oss gjennom. Hva som skjer, skal dere få beskjed om etter hvert, sier Frps Tor S. Utsogn.

Arvid Grundekjøn tok kommando rundt bordet da Fædrelandsvennen stilte spørsmål om ikke de av respekt for velgerne bør kunne si hva de er enige om:

— Vi skal forankre det vi har snakket om, i partigruppene. Av respekt for partigruppene bør de få førstehånds informasjon av oss, ikke av media, sa han.

Etter det vi forstår skal alle de fem partiene ha forankrings-møter i ettermiddag og kveld.

— KrFs Jørgen Kristiansen fulgte opp:

— Det er 18 timer siden valglokalene stengte. Det nye bystyret konstitueres ikke før 12. oktober. Vi skal ikke rushe noe. Nå skal vi bruke god tid på å forankre og avklare det valgtekniske samarbeidet om posisjoner. Deretter skal vi begynne å se på mulighetene for et politisk samarbeid. Det vil gå minst 14 dager.

Politikk blir vanskelig

Venstres Dag Vige gjentok øyeblikkelig etterpå at Venstre kun kan samarbeide med Frp om enkeltsaker, ikke inngå i et politisk forpliktende samarbeid.

Kristiansen oppsummerte: - Vi søker er en politisk plattform. Det valgtekniske samarbeidet om posisjoner vil bestå av fem partier. Det politiske samarbeidet kan bli bestående av fem, fire eller bare tre partier. Vi må ha respekt for både det som samler og det som skiller, sa han.

Pensjonistpartiet var ikke til stede på pressekonferansen i åttende etasje på Hotell Norge.

POLITIKK BLIR VANSKELIG.

Pensjonistpartiet var ikke til stede på pressekonferansen i åttende etasje på Hotell Norge.