ARENDAL: Det viser et referat unntatt offentlighet fra kvalitetsrådet ved medisinsk klinikk på Sørlandet sykehus. Referatet er fra 22. februar da kvalitetsrådet behandlet avviksmeldinger fra Barnesenteret i Arendal. Denne oversikten inneholdt utelukkende meldinger som enten var alvorlige feil, eller feil som kunne ført til alvorlige konsekvenser for barna.

Meldingene spenner over en toårsperiode fra fjerde november i 2008 til 23. oktober 2010. Feilene ble begått overfor 12 barn.

Feil

I denne perioden hadde barnesenteret i Arendal store problemer med å få ansatt kvalifisert personell, og hadde utstrakt bruk av vikarer. Kvalitetsrådet konstaterer at vikarer ikke hadde tilstrekkelig erfaring eller kompetanse, og derfor gjorde en rekke feil, spesielt overfor akutt syke nyfødte barn.

– Kvalitetsrådet diskuterte om nyfødtposten i denne perioden faktisk burde vært stengt, fremgår det av referatet. I så fall ville hele fødeavdelingen blitt stengt.

Helsetilsynet mener dette problemet var like alvorlig som vikarproblematikken. En av årsakene til at de fast ansatte gjorde feil, var at det relativt sett er så få akutte tilfeller at assistentlegene ikke får nok erfaring.

(Les mer under bildet)

Lite praksis

I løpet av vinteren i år er bemanningsproblemet blitt vesentlig bedre, fire overleger er ansatt og i fullt arbeid. Men fortsatt får assistentlegene for lite praksis.

Sykehuset har innført en ordning der assistentlegene fra Arendal får praksis ved fødeavdelingen i Kristiansand. Det er imidlertid klart at antall fødsler i Agder generelt, og akutt-tilfeller spesielt, er så få at helsetilsynet stiller spørsmål ved om en slik rotasjonsordning vil være tilstrekkelig for å nå målet.

– Vi hadde stor bekymring

Avdelingsleder Kåre Danielsen var svært bekymret for situasjonen på barnesenteret i Arendal.– Det var veldig utfordrende periode. Vi hadde stor mangel på legespesialister, og vi hadde stor bekymring for hvordan vi skulle ivareta drift og nyfødte barns sikkerhet på en god måte, sier avdelingslederen for barnesenteret ved Sørlandet sykehus, Kåre Danielsen.

Fædrelandsvennen var til stede i går ved akuttmottaket i Arendal, og fikk se hvordan en øvelse på mottak av akutt sykt barn foregikk. Dette er en øvelse som vektlegger trening i samarbeid og kommunikasjon i teamet som tar imot barnet.

– Disse regelmessige treningsøvelsene gjennomfører vi slik at alle behersker det å ta vare på akutt syke nyfødte på en god måte, sier Danielsen.