SJELDEN: Mynten skal være arabisk, og over 1000 år gammel. Foto: Privat

LINDESNES: — Det var lørdag i forrige uke at jeg var ute å lette på et pløyd jorde mellom Spangereid og Vigeland, på Rødberg, sier Ødegård til Fædrelandsvennen.

19-åringen skjønte straks at han hadde gjort et godt funn da han gravde opp den lille mynten fra vikingtiden, etter flere timers søking på jordet.

- Sjeldent funn

SJELDEN: Mynten skal være arabisk, og over 1000 år gammel. Foto: Privat

— Jeg skjønte at dette var noe spesielt, men ikke at den var så sjelden som den var. Jeg la ut bilde på Norges metallsøkerforening sitt forum, og sendte bildet til fylkesarkeologen og Naturhistorisk museum (NHM) ved Universitetet i Oslo. Det viste seg å være en arabisk mynt, en kufisk dirham. Det skal være et svært sjeldent funn i Norge, sier han.Ved UiO kunne forskerne bekrefte at funnet var en arabisk mynt av typen kufisk dirham, som stammer fra et sted mellom 700 og 900-tallet.

19-åringen har drevet med hobbyen i rundt ett år, og har gjort gode funn tidligere. Men aldri noe i nærheten av dette.

— Det er også utrolig at den er hel og i så god forfatning som den er etter over 1000 år i jorda, sier han.

Må leveres inn

Onsdag vil han dra inn og levere den personlig til fylkeskonservator i Vest-Agder, Frans-Arne Stylegar.

— Han synes det var veldig moro med dette funnet, sier Ødegård.

Ved slike funn vanker det også en liten finnerlønn.

— Jeg vet ikke hvor mye jeg får fra NHM, men alt fra 1000 kroner og oppover, sier han, og legger til at han ennå ikke har fått tenkt så mye rundt selve funnet.

— Men det er klart at drømmen er jo å finne så sjeldne gjenstander, sier han.

Bekrefter

Myntforsker Houshang Khazaei ved Universitetet i Oslo bekrefter at mynten er av det sjeldne slaget.

— Det er helt sikkert en kufisk dirham. Den siden jeg har sett er det religiøs tekst på arabisk med en type kalligrafi som er typisk kufisk, og som skriver seg fra byen Kufeh i Irak, sier Khazaei til VG Nett, og anslår atdet finnes rundt 800 mynter av denne typen totalt i Norge.

TilFædrelandsvennen sier han at han må få mynten inn til analyse førhan kan si helt eksakt hvor gammel mynten er, men setter år 850 somet trolig tall.

— Sammenlignet med antall funn i Sverige og Danmarker ikke disse myntene så uvanlige, men i Norge er dette et veldiggodt funn. Det er vanskelig å si hvor sjelden den er før vi haranalysert den, men så vidt jeg vet har vi ikke funnet slike mynteri Vest-Agder før, sier han.

Skal analyseres

Etter at mynten kommerinn til analyse skal forskerne lete etter bynavn, årstall og navnpå en emir eller kalif som preger slike mynter.

— Noen ganger finnervi bare fragmenter av slike mynter, og derfor er det bra at det eren hel mynt. Men jeg vet ikke hvor ødelagt den er ennå, sierKhazaei til VG Nett.