KRISTIANSAND/ARENDAL: "Det kan synes lite hensiktsmessig å ha flere seksjoner innenfor samme fagmiljø når det foreligger så stor faglig uenighet".

Dette sitatet er fra et brev direktør Jan-Roger Olsen, fagdirektør Per Engstrand og klinikksjef Nina Hope Iversen ved Sørlandets sykehus sendte fylkesmannen 14. august i år.

Brevet slår fast at det kan bli aktuelt å slå de tre hjerteseksjonene sammen til én ny enhet.

Saken har vært en verkebyll i forholdet mellom Arendal og Kristiansand i flere år. Det toppet seg etter at nye internasjonale retningslinjer i fjor sa at de som har behov for utblokking, bør få dette så raskt som mulig.

Raskt til Arendal

Striden handler om hvor mange pasienter som skal behandles hvor. Alle er enige om at pasientene som har behov for utblokking av blodårer skal sendes til PCI så raskt som mulig. Denne gruppen er bare en liten andel av alle de 1000-1500 som årlig legges inn i Kristiansand med brystsmerter.

Flytting av pasientstrømmer vil bety mye for lokalisering av ansatte og ressurser. PCI-senteret er lagt til Arendal. Derfor gjorde to sentrale hjerteleger ved Sørlandet Sykehus Arendal et utspill i vinter. De ba om å få flere av pasientene med brystsmerter rett til sitt senter i stedet for at de skulle innom Kristiansand for sjekk og sortering der først.

Flere pasienter til Arendal vil imidlertid bety flytting av ressurser og ansatte. Dette ble tatt ille opp av hjertelegene i Kristiansand, som varslet avslutting av samarbeidsprosjekter. Ledelsen i helseforetaket – og fylkeslegen – kom på banen og ba om opprydding.

Én stemme

Siden har en konsensuskonferanse i regi av fagdirektør Per Engstrand om hjertebehandlingen på sykehuset forsøkt å hjelpe på enigheten om hvordan retningslinjene skal tolkes. Etter hva Fædrelandsvennen forstår, er stemningen mellom enhetene nå bedre enn den var i vår. Konsensuskonferansen munnet ut i et faglig råd som i dag legges tilgrunn for oppfølgingen.

— Vil dere fortsatt slå sammen hjerteseksjonene, slik dere skrev i august?

— Det står på dagsorden, ja. Vi følger de nye retningslinjene, og det er ingen fare for pasientene. De får god behandling i dag. Men spørsmålet om organisering står på dagsorden, sier klinikksjef Nina Hope Iversen.

— Hvorfor er det ønskelig, hvis saken er løst?

— Det var en utfordrende situasjon når uenighetene om faglige vurderinger kom ut på den måten det gjorde, både i media og ellers. Fagmiljøet bør kunne snakke med en mer samlet stemme enn dette.

Fædrelandsvennen har forsøkt å intervjue flere av legene som tidligere i år luftet sin faglige uenighet i media, men ingen av disse ville si hva de tenker om å slå sammen til en enhet.

Avgjøres i vinter

Iversen har ikke hastverk med å ta beslutningen.

— Det kan bli aktuelt å se nærmere på dette i vinter, før eller kanskje etter årsskiftet, sier hun.

— Hvordan merker man disse uenighetene i praksis?

— Mitt inntrykk er at fagmiljøene samarbeider godt om pasientene, så de vil ikke merke dette. Disse uenighetene blir synelige i media og i dialogen mellom seksjonene, sier Iversen.

Saken var oppe i 2006 også, men da valgte man å beholde separate seksjoner ved de tre sykehusene som i dag utgjør Sørlandet sykehus HF.