TOPPEN: Herfra kan du sette utfor når årets skisesong er i gang. Går alt etter planen blir det fra 30. november. Breivevatnet sees til venstre i bildet. Foto: Birgitte Kl kken
OMFATTENDE: Breiveutbyggingen fremkalte sterke følelser hos dem som mente naturinngrepene var for store. Denne gangen har det ifølge eierne av alpinsenteret vært stille. Slik så det ut forrige uke. Breiveløypa sees bak. Foto: Birgitte Kl kken
STEINRØYS: Sprengningsarbeidene ble nylig avsluttet. Her skal frikjørerne få boltre seg til vinteren. Pilegård lover at det vil se penere ut etter hvert. Foto: Birgitte Kl kken
KLARE: Mastene ligger foreløpig i bunnen av Breiveløypa. Snart skal de flys opp i bakken og monteres. Det er Taubaneteknikk som står for den biten av arbeidet. Foto: Birgitte Kl kken

BYKLE: — Jeg kan avkrefte alle rykter og all krisemaksimering knyttet til fremdriften av den nye traseen fra Hovdenut, sier Sture Pilegård, daglig leder og medeier av Hovden Alpinsenter. Han føler seg trygg på at de kommer i mål med utbyggingen i god tid til sesongåpning 30. november.

— Det er bare været som kan stoppe åpningen av den nye løypa. Anleggsmessig går alt etter planen. Men snøen rår vi jo ikke over, og Hovdenut-løypa skal driftes uten snøkanoner, forklarer Pilegård.

Opprinnelig skulle Hovdenut-løypa vært ferdig i fjor. Ifølge Pilegård har mange spekulert i at de heller ikke rekker årets sesong.

— Forklaringen er at arbeidet som tar lengst tid også er det som er minst synlig. Men all fundamentering og alt grunnarbeidet er unnagjort. Vi er nettopp ferdig med de siste sprengningsarbeidene. Mastene ligger klare. Snart skal toppstasjonen flys opp. Vi er faktisk mer enn i rute, sier Pilegård.

Ingen protester

Folk som har tatt toppturen til Hovdenut de siste ukene, har ikke kunnet unngå å legge merke til det omfattende arbeidet som er gjort der det tidligere bare var urørt natur og en knapt synlig tursti retning Breive.

— Da det ble bygd ut i Breive, var protestene mange og sterke. Har det vært mange innvendinger mot inngrepene i naturen denne gangen?

— Absolutt ingen. Breivebiten var vanskelig, men dette har blitt ønsket velkommen fra alle kommunale og politiske instanser. Vi har hatt gode arbeidsforhold. All respekt for den profesjonelle støtten vi har fått, sier Pilegård.

Han innrømmer likevel at det kan se brutalt ut med inngrepene som er gjort, men presiserer at det fremdeles er å regne som en byggeplass.

— Det ser aldri pent ut når man sprenger. Når det fylles igjen rundt fundamentene vil det bli bedre. Vi må også se an gjennom vinteren hvordan det fungerer med tråkkemaskiner, før traseen får sitt endelige utseende, forklarer han.

Frikjører-eldorado

Alpinkjørere kan se fram til å sette utfor ei løype på 2200 meter fra toppen av Hovdenut og ned til Breive. Selve trekket blir på 1100 meter, med mulighet for å hoppe av hvor man måtte ønske. I tillegg kommer det såkalte mateløyper til Hovdenut hyttefelt og til Vestheisen.

— Vi ønsker å gi folk en følelse av å være på tre topper: Breivetoppen, Nos og Hovdenut. Med det nye tilbudet kommer vi til å appellere spesielt til frikjørere. De vil elske dette, selv om vi er strenge på at det er forbudt å kjøre utenfor oppmerkede løyper. Løypa vil også passe familier med barn som har kjørt litt, men ønsker å utvikle seg. Det blir ganske slakt nederst, forklarer Pilegård.

Prislappen på den nye traseen er ti millioner kroner.

— Neste skritt blir å utvide løypenettet på Breivesiden. Vi jobber kontinuerlig for å utvikle oss, sier Pilegård, som sammen med Asle Skogstad, Roger Sørli og Frode Hagel Sørli representerer eiersiden i Hovden Alpinsenter as.