KRISTIANSAND: — København har allerede 65.000 kvadratmeter grønne tak. Byen har mål om 325.000 kvadratmeter innen 2015. Vi bør følge i danskenes fotspor, sier gruppeleder for De Grønne i bystyret, Hans Petter Horve.

I København er det nå krav om at alle tak med mindre enn 30 graders helning skal være beplantet og at gamle bygg som renoveres skal beplantes på taket, hvis mulig

— Vi bør innføre tilsvarende ambisiøse krav og målsetninger om grønne tak i Kristiansand. I en tettere by bør arealet benyttes mer enn en gang til mer enn ett formål, sier Horve.

Han tar nå saken opp i bystyret og ber ordføreren ta initiativ til en klimasatsing på grønne tak.

— Det er mange store fordeler ved å bringe natur og by sammen. Rekreasjonsmuligheter og trivsel, biologisk mangfold, klimahensyn og – sist men ikke minst – at grønne tak reduserer farene for flom og behovet for drenering, sier Horve.

Storbyene blir grønnere

GRØNNE TAK: Det er Hans Petter Horve i De Grønne som vil ha langt flere grønne tak i Kristiansand. Foto: Lars Hoen

Over hele verden satses det nå på å gjøre byene mer naturlige og grønne.I New York City er en nedlagt jernbanelinje på bro blitt omgjort til park og turistmagnet. I San Fransisco er det nye vitenskapssenteret bygd med torvtak og i Chicago har man plantet park på taket av City Hall.

Mest spektakulær er nok likevel Fukuokas internasjonale hall. Der er ene veggen laget som en gigantisk vertikal park i terrasser. En park på høykant på flere dekar.

— Bystyret bør kreve at nybygg og nye reguleringsplaner tar inn krav om grønne tak. Det er vel bare kulturhuset Buen i Mandal som har det nå av nyere bybygg på Sørlandet, sier Horve, og legger til:

— Det snakkes mye om pisk i klimadebatten. Dette er et positivt tiltak som både bedrer trivselen i byen og som er viktig klimamessig. Dessuten er det en moderne utgave av fortidens byggeskikk. Torvtak er jo ikke akkurat nytt, sier Horve.

Tror ikke på påbud

Teknisk direktør Ragnar Evensen er kjent med at grønne tak er stort ute i verden for tiden. Også han ser fordeler.

— Beplantning tar opp CO2 og bedrer klimaet på makronivå. På lokalt nivå er den store fordelen at grønne tak holder på vannet. Ved ekstrem nedbør reduseres flomfaren vesentlig. Dette vil absolutt komme mer og mer, og vi vil gjerne se mer av det i Kristiansand. Men jeg tviler på at vi vil ta det inn som krav i en byggeforskrift, sier Evensen.

Enkelte av byggene i Nybyen har mosetak, eller sedumtak. Dette er de vanligste variantene av grønne tak, som krever minst vedlikehold.

— Vi har altså noen, sier Evensen.