LINDESNES: – Slik tingenes tilstand er nå er det ingen hellige kuer tilbake, sier Gilbertson som representerer Pensjonistpartiet.

Han som resten av formannskapet fikk i forrige uke presentert sjokktallene for neste års budsjett. I juni fikk lokalpolitikerne vite at kommunen måtte stramme inn med tre millioner kroner hvert år de neste tre årene.

Nå har imidlertid tallene vokst seg til en innsparing på 20 millioner kroner neste år på grunn av kraftige og helt overraskende utgifter. Blant annet handler det om ekstra barneverntiltak og nye tilskudd til privat barnehager.

Som følge av den økonomiske dramatikken vil rådmann Ove Torland nedlegge Vigmostad skole og eldresenteret på Spangereid. Verst for politikerne er imidlertid forslaget om å innføre eiendomsskatt som vil skaffe kommunen ti millioner kroner i ekstrainntekter i året.

– Vi må jobbe for å få den skatten så lav som mulig, fastslår Gilbertson.

”Vi må jobbe for å få den skatten så lav som mulig

Thor Gilbertson, politiker

Skulle spart

Han er inne i sin fjerde periode som kommunestyrerepresentant, og dermed delaktig i mange av avgjørelsene som har satt kommunen fast i den økonomiske hengemyra. – Jeg føler helt klart medansvar og sett i etterpåklokskapens lys skulle mye vært gjort annerledes. Blant annet skulle kommunen spart mye mer i gode tider, innser han.

Men Gilbertson mener han som mange andre i kommunestyret i årenes løp ble for korttenke i ønsket om å gi innbyggerne det beste tilbudet.

Selv er han ansatt som kokk på omsorgssenteret på Vigeland som også vil merke kuttene. Her vil rådmannen stenge kafeen to dager i uka som vil spare kommunen for 350.000 kroner. – Det er et leit, men nødvendig tiltak, sier Gilbertson som også vil at samtlige ansatte skal ha ubetalt spisepause.

”Å stenge rådhuset er derimot vanskelig gjennomførbart

Rådmann Ove Torland, Lindesnes kommune

Etterlyste

Rådmann Ove Torland gikk i formannskapet og etterlyste nettopp forslag til sparetiltak. Han forteller at han har fått en rekke forslag som nå blir vurdert. Men han står fast på at skole og eldresenter skal legges ned og eiendomsskatt innføres. Dette siste betyr om lag 4000 kroner i økte skatteutgifter i året for boligeierne.

– Å stenge rådhuset er derimot vanskelig gjennomførbart. Det ville betydd at de ansatte blir sagt opp 20 prosent fra sine stillinger med de konsekvenser det har for dem og tilbudet til innbyggerne, sier Torland som likevel er glad for alle forslag han får.

Han sier at de nå har startet arbeidet med å forberede eiendomskatt, noe som haster om man skal rekke det innført alt neste år.

Lindesnes kommune gikk med et underskudd på 28 millioner kroner i 2008 som følge av aksjetap.

Så langt har kommunen kun klart å banke ned fire millioner kroner på dette underskuddet.

Fylkesmannen krever at underskuddet skal være nedbetalt innen utgangen av 2014