FLEKKEFJORD / KVINESDAL: — Det brenner fortsatt, men det har roet seg veldig nå i kveld ettersom vinden har løyet og det er blitt kjøligere i været, sier brannsjef Svein Gunnar Larsen ved Flekkefjord brannstasjon, til fvn.no klokken 22.

Etter en iherdig innsats har brannmannskapet fått kontroll over flammene søndag kveld.

— Store deler av mannskapet er trukket tilbake for kvelden, men vi har folk igjen på stedet fra brannvesenet og Sivilforsvaret for å streife i området. De har også en operativ brannbil til disposisjon dersom det skulle være noe. Så blir det full guffe igjen i morgen tidlig, sier Larsen.

I morgen stiller Sivilforsvaret med et mannskap på 25 mann. Brannvesenet er også blitt lovet assistanse fra helikoptrene.

— Ja, vi får helikopter i morgen også, men vi vet ennå ikke hvor mange.

Tidligere i dag var fire helikoptre i sving for å bistå i slukningsarbeidet.

- Flammene 50 meter unna huset

— Vi har fått brannen i Kvinesdal og Lyngdal under kontroll, men vi har ikke kontroll på brannen på Gyland i Flekkefjord, uttalte brannsjef Jon Inge Aasen ved Brannvesenet Sør, til fvn.no omkring klokken 17. Fire helikoptere er nå i sving i slukningsarbeidet på Gyland hvor flammene har kommet faretruende nær et boligområde.

Ifølge fvn.no's reporter på stedet er flammene bare 50 meter unna et av bolighusene, hvor gresset rundt boligen nå er dynket med vann fra helikoptrene i et forsøk på å stoppe flammene.

Foto: Bjørg Grøtteland Omland

— Brannen er veldig kraftig. Det er full fokus på å holde flammene unna husene. Tre hus står i fare for å bli tatt. Det nærmeste huset ligger 50 meter unna brannen, sier befal Kjetil Presterud fra Flekkefjord brannvesen, til fvn.no sin reporter på stedet.

— Mannskapene er gruppert om. Det har begynt å bli alvorlig. Vi har nå sendt opp en tredje brannbil pluss en tankbil på 10.000 liter, sier brannsjef Larsen ved 14-tiden.

- Litt kleint

Geir Ekhom bor i huset som ligger nærmest brannen.

— På godt flekkefjordsk så er det litt kleint. Jeg har evakuert det jeg er mest glad i. Brannfolkene sier at de er positive til at brannen ikke skal nå huset, men personlig så er jeg ikke helt sikker, sa Ekhom til fvn.no ved 14.30-tiden. En time senere valgte familien å evakuere.

Når flammene nå står bare 50 meter fra huset hans, kjenner han uroen stige.

- Jeg kjenner det på kroppen nå at det er så nærme, men må bare håpe på det beste, sier han til fvn.no.

Politiet opplyser til fvn.no at familien selv har valgt å evakuere.

Rett ved huset

Klokka 15.30 var brannen under hundre meter fra et bolighus. Brannfolk står mellom alle tre husene og brannen. Helikopter henger over for å tilføre vann.

Flammene er ikke like synlige som tidligere på dagen, men røyken ligger tett over hele Gyland. Sikten anslås å være om lag 50 meter.

Ifølge brannvesenet på stedet er det tørt tvers gjennom myrene og det skal ingenting før at brannen blusser opp igjen.

(Les mer under bildet)

Det brenner mellom Homme gård, Fidjestad og Kongevoll i Gyland. Det brenner i frisk skog og brannmannskapene sliter fortsatt med mangel på vann. Brannen spiser seg nå vei mot Gyland og Kongevoll. Det er fortsatt svært kraftig røykutvikling i området.

— Det er såpass mye vind at brannen sprer seg. Helikopterpiloten hadde sluppet de første 3000 litrene og sa at han ikke greide dette alene, sier Larsen.

Brannvesenet har sendt ressursene som er tilgjengelig. Bare en reservestyrke er tilgjengelig:

— Nå har vi ikke flere biler igjen. Den reserven som er må vi nesten ha i byen nå når russen er på vei hjem fra Kongeparken, sier Larsen.

Til Avisen Agder sier brannkonstabel Morten Veland at brannvesenet frykter en storbrann.

(Les mer under videoklippet)

40 mann i aksjon

– På stedet har vi egne mannskaper, og får snart hjelp av Kvinesdal med sju mann. Sivilforsvaret setter inn 15 mann som skal ankomme stedet cirka klokka 12. Til sammen blir det da 40 mann i aksjon, sier Larsen.

– Det er fare for spredning til bebyggelse. Vinden blåser i den retningen, sier Larsen, som ikke regner med at de klarer å ta knekken på brannen raskt. Ifølge brannsjefen brenner det i jorden og gjennom hele uka har det vært gjennomført slukking.

Sivilforsvaret bekrefter at de er varslet.

– Jeg kan bekrefte at vi har iverksatt varsling av et par avdelinger. Mannskapene er på vei inn til fremmøtested nå. Vi har fått varsel om bistand og venter nå på klarsignal og beskjed om hvor behovet er størst, sier distriktsleder for Sivilforsvaret i Vest-Agder, Geir Ellingsen, til fvn.no like før klokka 10. Ved 12.30-tiden hadde Sivilforsvaret kommet til stedet og var på vei ut i terrenget sammen med brannmannskaper.

(Les mer under bildet)

Mannskaper fra Flekkefjord brannvesen i aksjon. Foto: Jan Ivar Rafoss. Foto: Jan Ivar Rafoss

Ba om helikopter

Det var ved 9-tiden at alarmsentralen for brann i Arendal sendte melding til Hovedredningssentralen for Sør-Norge om helikopterbistand.

– Vi har rekvirert brannhelikopter. 110-sentralen i Arendal og brannvesenet i Flekkefjord koordinerer aksjonen, sier redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, til fvn.no.

Helikopteret ble rekvirert ved 9-tiden. Flytiden er beregnet til å være én time og i tillegg tar forberedelser noe tid før helikopteret er på plass i Flekkefjord. Ved 10.30-tiden sa brannsjef Larsen i Flekkefjord at helikopteret ikke var langt unna.

Sterk vind

Det blåser søndag formiddag godt i området.

– Det vil være perioder med frisk bris som middelvind og vindkast opp mot liten kuling på Gyland, sier vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt, til fvn.no.

Det var et småfly som oppdaget brannen.

– Vi hadde avtalt å ta en tur med småfly fra Lista i morges for å få en oversikt over området og da oppdaget de brannen, sier Larsen.

Flammer og røyk preger området. Foto: Jan Ivar Rafoss. Foto: Jan Ivar Rafoss

2000 mål gikk tapt

Meteorologisk institutt har ikke målepunkt for skogbrannfare i Flekkefjord, men på Konsmo i Audnedal er verdien 167. Alt over 70 karakteriseres som meget stor fare.

Søndag 30. april tok det til å regne etter flere dager med intens brann.

Brannvesenet regner med at om lag 2000 mål ble slukt av brann sist helg. Brannen var lenge helt ute av kontroll både i Kvinesdal og Flekkefjord.

Har du tips eller bilder? Tips fvn.no på sms/mms/tlf 03811 eller tips@fvn.no