MANDAL: Leder i Mandal Frp, Kaare Hjorth, har sett det mange ganger: I det han omtaler som «enhver fillesak», slås det opp i media at vedkommende er Frp-politiker. Slett ikke alltid er det relevant, sier lokalpolitikeren:

— Ta Liv Løberg (som innrømmet juks med egne vitnemål, journ.anm.). Hun var ansatt i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell - og fikk langt høyere lønn der enn hun gjorde for vervene i Fremskrittspartiet. Men hun var like fullt en Frp-er, sier Hjorth.

Han møter fvn.no på gården ved Vestre Skogsfjord, der han tar en pause fra vedkløyvingen. Spøkefullt sier han:

— Når jeg selger ved, så er jeg en vedbonde. Om jeg hadde gjort det svart, ville jeg i media vært en Frp-er.

- Blander jobb og politikk

I det åpne brevet han nå har sendt til PFU bruker han et lignende eksempel om jobben han har på en oljeplattform for Statoil. Hva hvis han skulle gjøre en tabbe i arbeidstiden? Han lar spørsmålet sveve.

— Pressen er veldig glade i å ta Frp, og å klistre det det man klarer på partiet, svarer han.

Uoppfordret svarer han på hva han mener om mediedekningen av Birkedal-saken:

— Akkurat i den er det helt greit å trekke det fram. Der burde dem i partiet som visste noe, stått fram før, sier Hfforth.

Skiller seg ut

I alle tilfeller, mener han, synes det ikke å være ende på medias vilje til å trekke fram partitilhørighet i tide og utide når det gjelder Frp.

For en ting er når handlingen er relevant for vedkommendes gjerning som politiker:

«Men hvis den samme FrPeren, som kanskje er drosjesjåfør, blir tatt for å banke kona, mener jeg han er en mann som banker kona, ikke FrPer eller drosjesjåfør», lyder et eksempel fra brevet han har sendt PFU.

— Det er ubegripelig hvorfor det har blitt slik, sier Hjorth hjemme ved Vestre Skogsfjord.

Han finner få eksempler på at andre partier får gjennomgå på en lignende måte - et par saker rundt Senterpartiet, som stabburet til Liv Signe Navarsete, er mulige unntak fra regelen, mener han.

Fikk svar

Fra PFU har Hjorth fått til svar at «personer som utøver myndighet i stilling eller tillitsverv, må forvente en mer nærgående omtale enn andre.»

Det innebærer også, skriver saksbehandler Trude Hansen i PFU til Hjorth, at offentligligheten får vite eventuelle straffbare eller klanderverdige forhold man er innblandet i - hvis det har betydning for utøvelsen av vervet.

Brevet fra partilederen i Mandal vil bli referert for utvalget, skriver Hansen videre.