Foto: Fotolia.com

KRISTIANSAND: – Hvis en ansatt i en barnehage hadde klaget på et slikt forbud, er det vel sannsynlig at han hadde fått medhold i at det er et overgrep som arbeidsgiver ikke har hjemmel for, sier oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune.

BAKGRUNN: I går skrev fvn.no om at barnehageansatte må slette foreldre fra vennelista på Facebook

Rekve synes forbudet mot å være Facebook-venner med foreldre, som skal være innført ved flere barnehager i Vennesla, både private og kommunale, er underlig.

– Jeg er nokså sikker på at arbeidsgiver ikke kan forlange dette, og gå inn og styre de ansattes private, sosiale liv.

Å bekjempe lekkasjer fra jobb mener han må gjøres på andre arenaer enn i sosiale medier.

Arild Rekve er oppvekstdirektør i Kristiansand kommune. FOTO: ARKIV

— Personalforhold

– Det at en ansatt nevner noe som har skjedd på jobb for en utenforstående, er jo et personalforhold, og angår ikke i første rekke hvem de er venner med eller ikke, synes Rekve.

Han peker på yrkesgrupper der et slikt pålegg ville vært mer naturlig.

– Hvis du står som behandler, for eksempel som lege, er jo dine klienter i et avhengighetsforhold til deg. Da ville det vært mer naturlig å avstå fra Facebook-kontakt. Men når du jobber i en barnehage er ikke relasjonen til foreldrene av en slik karakter, sier han.

– Ikke et egnet tiltak

Foto: Tollbodadvokatene

– Jeg forstår at det er tale om at ansatte nektes å være venner med foreldre på Facebook for å forhindre at info om barna og barnehagen kommer ut, sier advokat og tidligere tingrettsdommer Monica Haugedal . – Det høres ikke ut som om dette er egnet tiltak for å oppnå det formålet barnehagen ønsker, sier hun.

Advokaten påpeker at bruk av Facebook på arbeidstakerens fritid i utgangspunktet dreier seg om arbeidstakerens privatliv.

Taushetsplikt

– En annen sak er hva slags informasjon som faktisk kan legges ut på Facebook. Opplysninger om barnehage og barna på facebook vil være regulert av alminnelig taushetsplikt og lojalitetsbetraktninger i arbeidsforholdet, sier Haugedal.

Hun understreker at det å være venn med foreldre på facebook fordrer at man er seg bevisst på hva man legger ut av informasjon.

– Men dette må gjelde Facebook generelt, også om man ikke er venn med noen foreldre.