Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: Forut for dette ranet hadde fem ungdommer, noen av disse kjent som «barnevernsgutter» ranet en buss-sjåfør på Hånes ved bruk av en softgunpistol. Utbyttet ved dette ranet var nærmere 3.500 kroner.Etter dette ranet dro ungdommene videre til Brennåsen. 20-åringen var sjåfør. Underveis fortalte han at det var mulig å ta seg inn gjennom et vindu på bensinstasjonen og stjele penger fra safen. Vinduet pleide vanligvis stå åpent, og 20-åringen kjente koden.

Da de fem ungdommene kom til Rosseland, viste det seg at vinduet ikke var åpent, og tyveriet kunne derfor ikke gjennomføres. To av de fem gjennomførte imidlertid et ran av bensinstasjonen, hvor de fikk med seg cirka 5.000 kroner.

De syv dommerne i Agder lagmannsrett har ikke funnet det bevist at 20-åringen medvirket til ranet, heller ikke psykisk eller på annen måte tilskyndet gjennomføringen. Derfor er han frifunnet. 20-åringen har erkjent å ha vært med på bussranet.

I tingretten ble 20-åringen dømt til fengsel i ett år og to måneder, derav seks måneder betinget. I tillegg ville aktor inndra førerretten i tre år. Dette kravet ble avvist både i tingretten, og nå i lagmannsretten.

Et flertall på seks av de syv dommerne har dømt 20-åringen til samfunnsstraff i 360 timer for bussranet.

Forsvarer for 20-åringen var Sveinung Søndervik Johnsen, og han fikk altså lagmannsretten med på å frifinne gutten for ranet på Rosseland.

Samtidig som lagmannsretten behandlet saken mot 20-åringen, var straffeutmålingen for en 17 år gammel gutt også til fornyet prøving. I tillegg tok lagmannsretten også standpunkt til straffeutmålingen i en tilleggssak, der 17-åringen var dømt til samfunnsstraff for å ha truet en ansatt på barnevernsinstitusjonen Furuly i Mandal. Dessuten var han domfelt for å ha dratt i håndbrekket på bilen til en barnevernsansatt i fart, og for trusler to ansatte.

Tingretten dømte 17-åringen til fengsel i ett år og åtte måneder, derav ett år og to måneder betinget. Med de nye straffbare forholdene som er kommet til, landet lagmannsretten på en samlet straff på ett år og ti måneders fengsel. Retten fastsatte den betingende delen til ett år under forutsetning av at straffen kan sones på en barnevernsinstitusjon.

Forsvarer for 17-åringen var advokat Per Ragnar Holter-Andersen.