KRISTIANSAND: — Bliksund har kostet så mye ledelsesressurser og omdømme at det ikke er aktuelt å fortsette satsingen på det. Vi har også så mange andre, store utfordringer ved Sørlandet sykehus at vi ikke kan prioritere dette, sa sykehusdirektør Jan Roger Olsen til styret i Sørlandet sykehus HF i dag.

Overfor Fædrelandsvennen antyder han at skandaleprosjektet kan ha kostet sykehuset millionbeløp. Dette skal direktøren sjekke grundigere.

Den tidligere AMK-sjefen Tor Laukvik (som for tiden er ute i 50 prosent permisjon) har sammen med to tidligere ansatte i AMK utviklet kartløsningen. Denne løsningen ble innført for Preshospitale tjenester fra nyttår, før den var skikkelig testet. Da den ble tatt i bruk, viste det seg blant annet at ambulansepersonellet på vei for å hente pasienter, plutselig mistet all informasjon om hvor pasienten skulle hentes.

— Om rundt to uker skal vi tilbake til løsningen vi brukte før nyttår. Vi må omprogrammere 31 ambulanser, det tar en time per bil, sier klinikksjef Ole Georg Vinorum.

Første gang Bliksund nådde avisspaltene var da fylkesordfører Laila Øygarden (Ap) og stortingsrepresentant Freddy DeRuiter (Ap) videreformidlet mistanke om at Laukvik hadde personlige interesser i å flytte AMK-sentralen fra Arendal sykehus til Lillesand. De hadde hørt at Laukvik skulle ha eierinteresser i bygget der AMK-sentralen skulle etableres. Dette viste seg å være feil, ettersom Lillesand kommune var eiendommens eier.

Deretter viste det seg at prosjektet ikke var innmeldt til Sørlandet Sykehus’ innovasjonsavdeling tidsnok, noe ledelsen beklaget. Dessuten ble det hevdet at Laukvik ikke bare burde tatt ut permisjon for å drive Bliksund, men rett og slett skulle sagt opp sin stilling fullstendig.

På toppen av dette viste det seg at firmaet Locus, som leverer kartløsningen som ble brukt før Bliksunds, ikke hadde fått anledning til å konkurrere med Bliksund da sykehuset bestemte seg for å bytte leverandør. I følge Vinorum har dette trolig vært brudd på anbudsreglene for offentlige innkjøp.

Direktør Olsen informerte også styret om at kostnadene ved dette mislykkede prosjektet gjør at han vil ”nedfokusere” prioriteringen på innovasjon generelt. Både styreleder Peder Olsen og styremedlem Jan Oddvar Skisland repliserte at de håper Olsen ikke slutter fullstendig med innovasjon på grunn av dette. Da svarte Olsen:

— Vi har et budsjett på 4,8 milliarder kroner. Det vil si at vi bruker en halv million kroner i timen, hver time, hvert døgn hele året rundt. Da må vi prioritere både penge- og ledelsesressurser til det viktigste.