KRISTIANSAND: Kommunalutvalget krevde i dag at nye skattelister legges ut på internett. Men noen ny taksering av alle eiendommer er helt uaktuelt.

– Ja, vi kan helt sikkert informere bedre. Men vi er ikke enig i at det er feil det som står i skattebrevet, sa kommunens prosjektleder for omtakseringen, Nils Olav Berge, da han ble bedt om å informere politikerne etter første uke med ny eiendomsskatt.

Forvirring

Reaksjonene har vært mange etter at kommunen kun oppga skattegrunnlaget, det vil si boligens beregnede verdi etter en reduksjon på 61 prosent.

Dermed har huseierne måttet hente fram kalkulator og hardt prøvede mattekunnskaper for å regne ut hvilken verdi som var lagt til grunn, og som de eventuelt ville klage på.

– Det er innlysende at å invitere folk til å regne selv skaper forvirring. I etterpåklokskapens klare lys burde nemndas verdivurdering vært tatt med, sa ordfører Per Sigurd Sørensen.

Deretter ba politikerne om at ny skatteliste legges ut på internett, der verdien opplyses. Det vil også bli lagt ut regneeksempler på kommunens hjemmeside, og muligens annonsert i pressen.

– Å produsere en sånn liste bør vi kunne gjøre med det grunnlaget vi sitter på, opplyste Nils Olav Berge, uten å svare hvor lang tid de trenger.

– Ja, kan dere ikke gjøre det, for ryddighetens skyld, repliserte Sørensen.

— Usosial

Gruppeleder Jørgen Kristiansen (KrF) ba prosjektlederen sjekke funnet som UiA-dosent Karl Robertsen har gjort.

– Er det riktig det som fremkommer i Fædrelandsvennen 4. mars, og hva kan i så fall være forklaringen? Vi ønsker ikke en usosial profil, sa Kristiansen.

Det var i forrige uke at Robertsen mente å kunne påvise, etter å ha sjekket 220 overdragelser de siste fire månedene, at eiendomsskatten i Kristiansand var blitt usosial. Han syntes takstnivået var veldig komprimert – at skatten varierte for lite.

skatteprosjektet innhentet 3000 salgspriser de senere år, som er lagt til grunn for verdivurderingene.