MANDAL: — Kvinnedagen er internasjonal – og det vi har kjempet fram i Norge, må vi videreføre, sier fylkespolitiker Linda Verdal (Ap) på en kafé i Mandal.

Hun forteller om protesten som i anledning kvinnedagen nå skal oversendes nicaraguanske myndigheter – til president Daniel Ortega og partileder Edwin Castro Rivera i det ledende sandinistpartiet. Protesten retter seg mot den svært strenge abortloven i landet: Siden 2008 har alle former for abort vært forbudt i Nicaragua – heller ikke etter graviditeter som skyldes incest eller voldtekt.

Overgrep

– Dette er overgrep satt i system, mener Verdal.

Etter å ha først blitt kontaktet av Amnesty-praktikant og mandalitt Pål Holte, lovet Verdal støtte på vegne av fylkespartiet. Hun fikk også med seg byens 8. marskomité til å skrive under på den samme protesten mot abortloven. Kravet rettet mot presidenten og partilederen at den avskaffes, eller i det minste modifiseres.

Amnesty har samlet over 70.000 underskrifter på landsbasis mot loven, supplerer Holte.

Solidarisk

– Å samle oss om internasjonal solidaritet er en tradisjon vi har holdt i hevd på 8. mars-markeringene i Mandal i mer enn 30 år, sier et annet medlem av 8. mars-komiteen, Eva Hinlo.

I kveld markeres kvinnedagen ytterligere med et arrangement som mer lokalt tar for seg likestillingssituasjonen på Sørlandet. Der deltar blant annet ordførerne i Mandal og Lindesnes, samt flere andre lokalpolitikere.

– Vest-Agder scorer dårligst i landet, og Mandal er en av de dårligste byene, minner komitémedlem Hilde Witsø på.

– Og skal vi dømme etter målingene, er det lite framgang, sier Hinlo.

– Offentlig sektor henger igjen – selv om flere kvinnelige gründere er et lyspunkt, mener Verdal.