KRISTIANSAND: Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justis— og politidepartementet var sammen med statssekretær Henriette Westhrin i Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet på besøk på Kristiansand politistasjon torsdag for å få presentert erfaringene etter «Prosjekt Respekt» fra en rekke av de sentrale personene i arbeidet.

— Jeg vil virkelig anbefale prosjektet til andre kommuner og politidistrikter. Spørsmålet er hvordan, sier Aas-Hansen til fvn.no, etter å ha fått høre erfaringene fra det tverrfaglige samarbeidet som dreier seg om syv kriminelle barnevernsgutter i Kristiansand.

Hun sier at hun i tillegg til å oppfordre politimesteren og fylkesmannen til å fortelle andre i landet om erfaringene, håper å få med prosjektet i lovendringsforslaget om barn og straff som Justisdeparementet nå jobber med.

— Jeg vil diskutere om ikke dette bør nevnes i innledningen til proposisjonen, sier hun.

Arbeidet med stortingsproposisjonen skal etter planen legges frem i løpet av våren.

- Øyeåpner

Statssekretæren var imponert over at man i «Prosjekt Respekt» har hatt fokus på gruppdynamikken mellom syv ungdommer, mer enn på individer.

— Vi har til nå vært veldig på individtankegang, og tenkt «hva er det med deg»? For meg har det vært en øyeåpner å høre om gruppetenkningen, sier hun.

- Det høres logisk ut nå at man bør se på gruppedynamikken og jobbe tverrfaglig. Hvorfor er det ikke prøvd ut før?

— Jeg tror det handler om at man tilhører ulike faggrupper med ulikt regelverk og ulike målsetninger. Politiet skal oppklare og forebygge kriminalitet, barnevernet skal ivareta barnet, og da blir kriminaliteten et symptom for barnevernet. At en definerer at «dette har vi felles ansvar for» er positivt.

Forskjellig praksis

Også statssekretær Henriette Westhrin er fornøyd med arbeidet som er gjort i prosjektet. Hun nevner at hennes departement nå evaluerer rettighetsforeskriften i forhold til barn på institusjon. I møtet torsdag fikk hun høre at det var forskjellig praksis i hvordan institusjonene i forskjellige fylker tolker regelverket.

- Hva tar du med deg fra erfaringene i Kristiansand i dette arbeidet?

— At det i hvert fall er mulig å finne løsninger innenfor det eksisterende forvaltningssystemet, svarer Westhrin.

Rusmisbruk en utfordring

En av ungdommene i «Prosjekt Respekt» er ennå i fengsel, i Bergen. Tre personer har fått tilbud i Agder. De andre er på institusjon andre steder i landet. Én av dem og foreldrene hans har nå samtykket til å være på denne institusjonen, noe som er positivt, opplyser prosjektleder Stein-Atle Toresen i Bufetat.

Fra prosjektet startet i oktober i fjor til 15. februar i år, har guttene rømt eller ikke kommet tilbake til avtalt tid åtte ganger. To av guttene har vært med på ett tyveri. Det har også vært mye rusmisbruk blant guttene. Det positive er at ingen av guttene har vært med på ran eller biltyveri.

Det gjenstår fortsatt mye oppfølging av ungdommene.

— Det er en utfordring å komme i posisjon for rusbehandling og behandling i forhold til atferdsproblematikk, er en av utfordringene det pekes på i en presentasjon av prosjektet.