OSLO/KRISTIANSAND: I ti dager vil hver enkelt nordmann kunne sende inn sine egne meninger om inkludering og integrering til det regjeringsoppnevnte utvalget. Gjennom tjenesten «dialogomaten» ønsker utvalget å nå grupper av befolkningen som ikke har vært så tydelige i den offentlige debatten omkring integrering.

— Vi ønsker å få innspill fra minoritetsbefolkningen, de som ofte ikke er fremme i debatten. Dette er en måte for oss å komme i kontakt med miljøer som ellers er vanskelige å komme i kontakt med. Vi ønsker å høre hva de mener og hvilken holdninger de har, sier Asle Toje, leder for dialoggruppen i inkluderingsutvalget.

Folkemøte

Inkluderingsutvalget har hatt flere folkemøter rundt omkring i landet, mellom annet i byhallen i Kristiansand 6. desember. Her var tematikken integrering og frivillighet, ca 100 personer var til stede og mange deltok i debatten. Nå ønsker utvalget å nå enda breier ut til den sørlandske befolkningen, og satser på internett.

— Dette er viktige spørsmål, jeg oppfordrer alle til å delta. Det er viktig at også sørlendingene deler av sin erfaring. Dette er en god demokratisk måte å si ifra om hva man selv mener og de erfaringer man har gjort, og når man svarer anonymt, vil det kunne gi gode svar, sier Alason.

Vil lytte

Inkluderingsutvalget ble utnevnt av regjeringen i april 2010, og skal levere sin rapport om integreringspolitikk i juni 2011. Utvalget har som formål å lytte til befolkningens erfaringer og synspunkter på integrering.

— Hovedansvaret på integrering vil alltid ligge på innvandrerne, det er de som har utvandret til Norge. Men samfunnet har også en interesse av å bidra til en så knirkefri integrering som mulig. Vi i utvalget ønsker å hjelpe så godt som mulig i denne prosessen, sier Toje, som legger til at det er veldig viktig med innspill for at denne debatten skal bli så god som mulig.

Her kan du si din mening