KRISTIANSAND: — Vi i De Grønne vil forsøke å anke denne saken helt til Miljøverndepartementet. Det er så galt det kan bli at vi skal særbehandle kronprinsparet og sette opp gjerder i et friområde i 100-metersbeltet, sier Hans Petter Horve i De Grønne.

I bystyret var det bare SV, Sp, Demokratene, Venstres Astrid Bekkenes og Rødts Halvor Fjermeros som var enig i at gjerdet er en uting. De 45 andre sa ja til stengselet.

Departementet Det er en viss mulighet for at Horve kan nå fram i sin kamp. SV, Demokratene og De Grønne har allerede krevd at fylkesmannen foretar lovlighetskontroll av leieavtalen kommunalutvalget gjorde med kronprinsparet. Den skal fylkesmannen avgjøre. Fylkesmannen skal også stadfeste beslutningen bystyret gjorde i går, om å dispensere fra friluftsloven og tillate gjerde.

— I utgangspunkter er det ikke mulig å anke disse avgjørelsene når Fylkesmannen har sagt sitt. Samtidig er det noe uklar juss, og en åpning for at man kan be departementet gå inn i saken. I så tilfelle bestemmer departementet selv om de vil inn i saken, sier Elin Saltrøe hos fylkesmannen.

Den retten vil Horve forsøke å benytte, han mener miljøvernminister Erik Solheim må på banen.

Demokratenes Vidar Kleppe mener det er kronprinsparet selv som må løse striden om Dvergsøya, og han ba dem vise sunn fornuft.

— Alt for Norge er et godt motto. Jeg regner med de innser at de ikke er klokt å stenge allmennheten uten. Vårt kommende kongepar ønsker helt sikkert å fremstå moderne. For deres egen skyld, bør de si nei takk til gjerde, sa Kleppe.

Særlig grunn Ellers handlet debatten om kronprinsparet er en ”særlig grunn” til å gi dispensasjon for friluftsloven eller ikke.

— Jeg kan ikke tenke meg en mer særskilt og spesiell grunn, sa KrFs Grete Kvelland Skaara.

SVs Harald Hageland var helt uenig og mener flertallet ikke kan loven. Han mener friluftslovens ”sperre-regel” misbrukes, fordi den handler om at et område ikke skal skades. Kommunens advokater har ment at loven kan brukes.

Unntaksregelen som brukes til å vedta gjerde på Dvergsøya står i Friluftslovens paragraf 16 og lyder:

«Blir en eiendom i særlig grad utsatt for allmennhetens ferdsel, kan kommunen med samtykke fra eier eller bruker bestemme helt eller delvis sperring av eiendommen, når ferdselen gjør nevneverdig skade på den eller er til vesentlig hinder for den bruk som eieren eller brukeren ønsker å gjøre av den.»