KRISTIANSAND: — I 50 prosent av motorsykkelulykkene i Norge er en bil involvert. I 80 prosent av disse tilfellene har bilisten skylden for ulykken, forteller Debbie Vest.

Hun er kasserer i Norsk Motorcykkel Union (NMCU) Vest-Agder, og har nettopp hengt opp en stor plakat med ordene ”Nå er vi her igjen! Ser du oss?”.

Plakaten var synlig for bilistene som suste forbi shellstasjonen ved Vestheiene torsdag ettermiddag.

— Vi vet fra forskning at bilister ikke legge merker til motorsyklistene. Store ting er farligere enn små ting, og derfor er det lett å overse en motorsykkel, sier Bernt Ording, leder i NMCU Norge.

- Det handler om innstilling

Han forteller at det i Sverige har blitt gjennomført undersøkelser, hvor det viste seg at bilistene la merke til en politimotorsykkel, mens de overså en vanlig motorsykkel. Ording mener at årsaken er bilistenes innstilling til motorsyklistene.

— Det handler om hva man er innstilt på å se. Når bilistene ikke er innstilt på å se motorsyklistene, så skjer det ulykker, sier han.

Torsdag aksjonerte medlemmer av NMCU Vest-Agder nettopp for å få bilistenes oppmerksomhet.

— Vi håper aksjonen bidrar til at bilistene blir mer innstilt på å se oss. Transportøkonomisk institutt slår fast at aksjoner er det eneste som hjelper, påpeker Ording.

NMCU har i april hatt såkalte ”Se oss”-aksjoner over hele landet. I mars og april er det, ifølge NMCU, flere motorsykkelulykker i Norge enn resten av året.

VIL BLI SETT: Debbie Vest, kasserer i NMCU Vest-Agder og Bernt Ording, leder i NMCU Norge. Foto: Kjartan Bjelland Foto: Kjartan Bjelland