MANDAL: — Fram til 2011 så vi stadig reduksjoner i antall saker, både når det gjaldt narkotika, legemsfornærmelser og forbrytelser. Men tallene for i år viser at vi har en økning i alle disse sakene, og selv om dette går i bølgedaler, er det ingen ønskelig trend, sier politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen.

Han synes ikke det er lett å forklare hvorfor man nå opplever en stigning i antall saker, men presiserer at statistikk må leses som nettopp statistikk.

— Tallmaterialet vil aldri kunne speile virkeligheten helt. Det er nok mange saker som ikke blir meldt, og utslagene vil bli store dersom vi har en periode med en eller to aktive vinningskriminelle, for eksempel, sier Gabrielsen.

Må ta ansvar

Tallene gjelder registrerte saker i Mandal kommune, og tar utgangspunkt i årets åtte første måneder:

• I år er det registrert 70 narkotikasaker, mot 60 i fjor.

• 45 legemsfornærmelser i år, mot 36 i fjor.

• Seks legemsbeskadigelser i år, mot fire i fjor.

• 567 forbrytelser i år, mot 489 i samme periode i fjor.

— Dette betyr at politiet fortsatt, og i stor grad, må basere seg på øvrige funksjoner i samfunnet dersom vi skal redusere antall forbrytelser. Vi appellerer til at folk må sikre pc, mobil og nøkler forsvarlig, at de merker utstyret sitt og at det ikke blir liggende lett synlig i bilen. Vi oppfordrer stadig folk til å ta ansvar for egen eiendom, ved å låse boder og lignende. Hadde flere tatt slike forholdsregler, hadde vi redusert antall forbrytelser betraktelig, sier Gabrielsen og legger til at oppklaringsprosenten på vinningsforbrytelser er på ca. 40 prosent.

Mest hasj

For noen år tilbake ble det tegnet et bilde av at Mandal hadde mange narkomane og at det var mye narkotika i omløp.

— Det er ingen grunn til å tro at det er mer eller mindre narkotika i dag, men det er nok mindre synlig i bybildet. Vi ser også at bildet har endret seg. Før var det nok flere heroinbrukere, mens det er i dag er mer ustrakt misbruk av tabletter, sier Gabrielsen.

Politibetjent Erik Lund har ansvaret for narkotikabekjempelse ved Mandal politistasjon.

— Fortsatt er det mest hasj vi beslaglegger, men det er også en del amfetamin og tabletter i omløp. Den siste tiden har vi også oppdaget syntetisk cannabis i Mandal, sier Lund.

Det hender at politiet får tips om personer som omsetter narkotika, men det meste avdekkes ved hjelp av politiets kjennskap til miljø og personer.

— Frustrasjonen er at vi gjerne skulle brukt betydelig flere ressurser på dette arbeidet. Det er ikke den slitne narkomane som utgjør den største trusselen, selv om det synlige ofte er lettest å slå ned på. Det er mye misbruk av narkotiske stoffer i de ulike hjem, og av hensyn til pårørende ville det være klok å sette inn ekstra folk til dette arbeidet. Vi vet at vi ikke gjør nok på dette feltet, men det er rett og slett en ufordring å få gjort noe med det ut fra ressurssituasjonen vår, sier Gabrielsen.

Suksess med kjernegrupper

I 2008 startet Mandal med såkalte kjernegrupper, et tverretatlig oppfølgingsteam for vanskelig og utsatt ungdom, og siden da er antall forhold med gjerningsperson under 18 år dramatisk redusert.

— Den nye modellen, med ungdomskontrakter og selektiv oppfølging av ungdommen har vist seg å være en god og riktig samarbeidsmodell. Før reiste gjerne en person rundt på skolene og holdt foredrag om livet sitt som kriminell og rusmisbruker i forebyggende øyemed, mens vi nå i større grad retter oss mot enkeltindivider, sier Bjart Gabrielsen.

Han legger til at politiet fortsatt jobber forebyggende, og holder foredrag for både foreldre og elever om rus og kriminalitet.

— Men hovedansvaret for barna ligger hos foreldrene. Det er derfor viktig å gi foreldre kunnskap slik at de kan se eventuelle faresignaler, sier Gabrielsen.