FØR: Slik så det ut på eiendommen til rådmannen før arbeidet ble gjort. Bildet er hentet fra salgsprospektet i 2010. Til venstre i bildet kan man skimte nedgrodde steintrapper, som leder mot bredden. Her mener Windegaard det lå en brygge tidligere. Trebryggen til høyre ble tatt av isen og er også erstattet med en kortere steinbrygge. Foto: Privat
ETTER: Til venstre i dette bildet ligger bryggen som ikke skulle ha vært der. Rivingen ble stoppet av hensyn til ørreten i Fjeldalselva. Den påbegynte brygga i midten mener Windegaard også lå der tidligere. Til høyre er steinbrygga, som stikker mindre ut enn det trebrygga som lå der tidligere gjorde. Meningen med tiltaket var, ifølge Windegaard, først å fremst å støtte opp elvebredden, som var begynt å sige ut. Foto: Hans Jacob Brekke

LILLESAND: — Jeg føler meg som en idiot. Jeg vet ikke hva som skjedde. Unnskyld.

Rådmann Jan Henning Windegaard beklager at han ikke søkte om dispensasjon før han fikk bygget steinbrygger ved sin eiendom på Fjeldalstrand høsten 2011. Før han startet byggearbeidene, sendte hans samboer en forespørsel til kommunen. Svaret var at de ikke trengte å søke.

— Jeg fikk et råd om at dette kunne jeg bare gjøre, det var ikke søknadspliktig. Men jeg burde, som rådmann, ha søkt. Jeg burde ikke stilt spørsmål engang. Det var utrolig dumt, sier Windegaard i dag.

Benektet

Fædrelandsvennen avslørte 2. juli at Lillesand-rådmannen hadde anlagt tre steinbrygger hvor det tidligere lå én trebrygge, uten å søke om tillatelse. Rådmannen benektet at han hadde gjort noe galt.

Elvebredden hadde begynt å sige ut, og tiltak var nødvendige.

— Som grunneier har du faktisk plikt til å gjøre tiltak når noe slikt skjer, sa Windegaard til Fædrelandsvennen i juli.

Rådmannen måtte redegjøre for saken overfor administrasjonen i kommunen. I juli ble søknad sendt. Den behandles av Birkenes kommune.

— Nå i ettertid heller jeg vel til det at det er søknadspliktig. Men jeg vil ikke ta stilling til det. Hvis det kommer et svar som betyr at alt må rives, så gjør jeg det, sier Windegaard.

FØR: Slik så det ut på eiendommen til rådmannen før arbeidet ble gjort. Bildet er hentet fra salgsprospektet i 2010. Til venstre i bildet kan man skimte nedgrodde steintrapper, som leder mot bredden. Her mener Windegaard det lå en brygge tidligere. Trebryggen til høyre ble tatt av isen og er også erstattet med en kortere steinbrygge. Foto: Privat

Steinlagte brygger

Slik forklarer han hendelsesforløpet: Huset på Fjeldalstrand ble kjøpt i 2010. Høsten 2011 oppdaget Windegaard at elvebredden begynte å sige ut, da båten som lå ved bredden en morgen var fylt av jord. Trebrygga på eiendommen var tatt av isen. Windegaard erstattet trebrygga med en kortere steinbrygge, og steinsatte 15 meter langs bredden.

— Vi støttet opp hele veien, og gikk så vidt utenfor naturlig elvebredd to plasser, forklarer Windegaard, og betegner dette som påbegynte brygger.

Den ene har trolig vært der fra gammelt av, mener Windegaard. Han deler ut et bilde fra salgsprospektet fra 2010 for å vise hvordan eiendommen så ut før tiltaket ble utført. Der ser man steintrapper som leder mot elvebredden.

— Den innerste var egentlig ikke ment. Den kom de i april og skulle rive, men da kom naboen med et råd om at vi ikke skulle gjøre det da, på grunn av ørreten i bekken. Nå ligger de der, og da søker jeg om alle tre tiltakene, sier Windegaard, som har fått opplyst av kjentfolk at hele bredden var steinlagt tidligere.

Kraftig kritikk

Rådmannen legger ikke skjul på at saken er en belastning. Onsdag fikk han flengende kritikk i bystyret fra SVs representant, Nils M. Justvik, som mente rådmannen burde visst bedre.

— Det er interessant og morsomt at rådmannen har gjort en feil. Det skjønner jeg. Men jeg må få unnskylde meg også. Jeg er utrolig lei meg. Jeg vet ikke hva som skjedde. Det var et øyeblikk jeg sov i timen, sier Windegaard.