KRISTIANSAND: — Vi er opptatt av konkurransen i lokale markeder. Plantasjen er en stor aktør innen hagesenter, og vi ønsker å sikre konkurransen ved at store, nasjonale aktører ikke får monopol i lokale markeder, opplyser konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

Foreslår forbud

Konkurransetilsynet har i lengre tid undersøkt Plantasjens ønske om å overta Oddernes Gartneri. Blant annet er øvrige konkurrenter og aktører i markedet forespurt. Konkurransetilsynet har også gjort en spørreundersøkelse blant kunder i lokale hagesentre.

— Ut fra vår saksbehandling legger vi nå fram en grunngitt innstilling om forbud mot dette oppkjøpet. Nå har partene tre uker på seg til sine siste innspill. Deretter tar vi en avgjørelse. Endelig vedtak kan ikke forskutteres, men slik saken står nå – før siste runde – mener vi at dette oppkjøpet må stoppes, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen.

For lite konkurranse

En vesentlig avgrensing av konkurransen i hagesentermarkedet lokalt i Kristiansand, er Konkurransetilsynet begrunnelse for å stoppe oppkjøpet av Oddernes Gartneri.

Avdelingsdirektør Gabrielsen understreker at Oddernes Gartneri ved E 18 ligger ganske nær Plantasjens eget anlegg, Oddernes Hagesenter, på Tobienborg.

— Plantasjen kjøper altså opp sin nærmeste konkurrent i dette området. Vi vurderer det slik at konkurransen fra andre hagesenter og gartnerier ikke er tilstekkelig, blant annet fordi de er små og ligger spredt til, sier han.

Plantasjen kan få en så sterk markedsposisjon, mener Konkurransetilsynet, at forbrukerne vil komme dårligere ut hva gjelder pris, utvalg, kvalitet og service.

Effektivisering

Plantasjens ledelse fikk ikke vi kontakt med fredag kveld. Plantasjen er naturlig nok uenig med Konkurransetilsynet. Hagesentergiganten har i sine svar til tilsynet fremholdt at oppkjøpet av Oddernes Gartneri vil utløse effektiviseringsgevinster som er større enn ulempene for den frie konkurransen.

— Det kan godt være at oppkjøpet er lønnsomt for Plantasjen, men det er ikke dokumentert at effektviseringsgevinsten gir samfunnsøkonomiske innsparinger vi som tilsyn kan legge vekt på, svarer Gabrielsen.

Alle oppkjøp av denne type må meldes til Konkurransetilsynet. Tilsynet avgjør så selv om de vil gå videre med sakene. I denne saken fant tilsynet at det var grunn til å gå dypt inn i materien. De har brukt betydelige ressurser på saksbehandling. Endelig beslutning i saken vil foreligge om seks uker.