KRISTIANSAND: — Norge vil om få tiår være et fattig og rasert land hvis tankegangen til de borgerlige i Kristiansand blir vanlig. De bør derfor bruke helga til å tenke meget grundig over sin handlemåte de siste dagene, sier miljøvernminister Erik Solheim til Fædrelandsvennen.

— Respekt for demokratisk fattede vedtak, er fundamentet for det norske samfunnets vekst og utvikling. Når en demokratisk beslutning er fattet, skal den gjennomføres, understreker statsråden.

Solheim sier han er svært overrasket over at de borgerlige partiene i Kristiansand ikke vil løfte en finger for å få gjennomføre sjøbod-vedtaket som Miljøverndepartementet, som øverste ankemyndighet, fattet sist sommer — og som skulle sette et formelt punktum for den årelange sjøbod-striden.- Moralsk sett er det også et utrolig farlig signal flertallet i Kristiansand sender ut til sine borgere, sier Solheim til Fædrelandsvennen.

Kompromiss

Miljøvernministeren brukte mye tid på å finne en løsning på sjøbod-saken, og sier han ønsket et vedtak som kunne bli mest mulig rettferdig og riktig, ut fra flest mulig hensyn.

— Derfor kom vi til at vi måtte se forskjellig på historiske sjøboder og nyere boder, og vi satte grensen ved 1995, sier Solheim, og minner om at til og med Flekkerøy vel roste beslutningen og kalte den et godt kompromiss. Boder fra før 1995 fikk i praksis overnattingsamnesti, mens de bygd etter skal tilbakeføres i tråd med byggetillatelse.

Men i formannskapet onsdag utfordret altså det den borgerlige konstellasjonen med Høyre, Frp, KrF og Pp denne løsningen. Venstre ble også med. Flertallet i Kristiansand vil ikke bevilge en krone for å kontrollere at Solheims beslutning følges opp. Flertallet vil ikke foreta seg noe for å rydde opp. De vil heller vente på en ny regjering i 2013. Da håper de å få gjennom en ny politikk som gjør at både gale og nyere sjøboder kan brukes som fritidsboliger.

Minner om lovverket

— At seriøse partier som KrF, Høyre og Venstre står for dette, overrasker meg veldig. Hvordan skal det gå med Norge hvis rødgrønne kommuner gir blaffen i å følge opp vedtak fra borgerlige regjeringer og borgerlige kommuner ikke følger opp vedtak fra rødgrønne regjeringer? Vi har aldri hatt det slik, og vi må ikke få det slik, for det vil undergrave hele samfunnsstrukturen vår, sier Solheim og understreker:

— Det er ikke et partipolitisk SV-standpunkt jeg har inntatt i sjøbod-saken, Jeg har fattet en forvaltningsbeslutning ut fra et lovverk vedtatt av et stort flertall i Stortinget, et lovverk jeg som statsråd er forpliktet på, og som også Kristiansand kommune er forpliktet på, sier Solheim.

Han beklager også at flertallet i Kristiansand skaper unødig usikkerhet for lokalbefolkningen på Flekkerøy.— Det skapes ny og unødvendig usikkerhet om prissetting av sjøboder, om bruken av dem, og om hva eiere og andre skal forholde seg til fremover, sier Solheim.

— Hvordan skal du få Kristiansand til å høre da?

— Som sagt, de bør bruke helga til å tenke seg meget nøye om. Det vil jeg også gjøre. Jeg ønsker ikke å maksimere denne konflikten, men forutsetter at det som er vedtatt, følges opp. Hvis det ikke skjer, må vi tenke litt på hva vi skal gjøre konkret, sier miljøvernminister Erik Solheim.