MANDAL: – Det er udemokratisk. Vi vingeklippes og vil ikke kunne komme med våre meninger i svært mange saker, sier SVs bystyrerepresentant Morten Ekeland og nestleder i partiet Nora Olsen.

Mandalsøkonomien er i krise og rådmann Knut Sæther leter etter steder å spare. Og et av tiltakene er å få ned antall bystyremøter. De er svært dyre å avvikle. Et regnestykke administrasjonen har gjort viser at hvert eneste møte koster 91.500 kroner. 55.500 kroner av dette er møtegodtgjørelse og resten er ulike utgifter som porto, trykking, tapt arbeidsfortjeneste og matservering.

Han håper å få halvert antall bystyremøter, men samtidig beholde antall møter for driftsstyret (gamle formannskapet). For også disse er dyre å avholde: 36.590 kroner.

Endret i 2003

Nå vil rådmannen at driftsstyret skal kunne avgjøre absolutt alle saker bortsett fra de som loven sier skal avgjøres i bystyret. Slik var det før 2003 med formannskapet i Mandal.

Men så ble de aller fleste utvalg lagt ned. Samtidig ble så og si alle delegasjoner formannskapet hadde fjernet, tanken var at bystyret skulle være det sentrale, politiske organ.

Vil heller kutte i godtgjørelse

Driftsstyret i Mandal har nå ni medlemmer. Problemet for SV og Miljøpartiet er at de ikke er representert. – Vi vil derfor ikke representere våre velgere i en lang rekke saker etter dette, sier Ekeland.

Han mener man heller bør gå ned på dagens møtegodtgjørelse for å spare penger.

Rådmannen har lagt inn en sikkerhetsventil for å sikre at en politisk behandling ikke blir annerledes i driftsstyret kontra bystyret, nemlig at alle saker kan ankes videre til bystyret.

– Problemet er at denne ankemuligheten kun er tillagt de som alt sitter i driftsstyret, påpeker Olsen.

Dermed er minipartiene like langt. – At alle partiene i bystyret får si sin mening burde være et prinsipp alle bør være enige om. Bystyret er valgt av folket, det er ikke driftsstyret, sier Ekeland.

Reagerer

Også Miljøpartiets ene representant Uwe Bongsted reagerer sterkt på rådmannens forslag.

– Jeg er helt enig i at dette er udemokratisk. Denne ordningen vil i praksis stenge to partier ute fra den politiske debatten og avgjørelsene i Mandal kommune, sier Bongsted.

Ordfører Tore Askildsen sier han er positiv til rådmannens forslag.

– Samtidig ser jeg problemstillingen til SV og Miljøpartiet. Derfor må partiene i driftsstyret benytte seg av ankemuligheten i saker der det er urimelig at småpartiene ikke får delta i, sier Askildsen.

– Mandal er unntaket

Rådmann Knut Sæther sier at 95 prosent av alle landets kommuner har en slik delegasjonsyndighet tillagt formannskapet som han nå foreslår.

– Slik sett er Mandal unntaket, ikke regelen. Den vanlige ordningen er nettopp å gi formannskapet stor delegasjonsmyndighet for å spare penger og få sakene raskere avgjort, sier han.

Sæther sier at driftsstyret i Mandal ikke har noen delegerte saker ettersom alt sendes videre til bystyret. – Jeg håper vi kan komme ned til omlag åtte bystyrer i året slik også budsjettet legger opp til. I dag er det nær det dobbelte i antall møter, sier Sæther.