AGDER/TØNSBERG: — Det å skjule inntekt og formue er ulovlig. Det er opplysningsplikt på selvangivelsen også om forhold i utlandet, sier kommunikasjonsansvarlig Sverre Kjær i Skatt sør til fvn.no.

Mange nordmenn som driver virksomhet i utlandet kanaliserer penger gjennom skatteparadiser for å unngå å betale skatt til norske skattemyndigheter.

Det råder et såkalt skatteamnesti i Norge. Det har ført til at mange nordmenn har kontaktet Skatteetaten for å opplyse om skjulte formuer og inntekter i skatteparadiser.

For Vest- og Aust Agder ble det meldt inn 12 saker i 2009. — Disse sakene utgjør 39 millioner kroner i ubeskattet formue og inntekt. Vi har to saker med ukjent beløp, så det vil totalt sett dreie seg om beløp på til sammen 50 millioner ubeskattede kroner, sier Kjær.

- Må melde fra frivillig

For å få skatteamnesti må skatteyterne på frivillig initiativ ta kontakt med skatteetaten. De må oppgi beløp som tidligere ikke er registrert i selvangivelsen.

— Vedkommende unngår da straffeskatt på 60 prosent på den skjulte inntekten eller formuen, men det må imidlertid betales renter på skatten som skulle vært betalt, sier Kjær.

- Strenge reaksjoner

Det har nå blitt lettere for norske myndigheter å utveksle opplysninger med statene som opererer som skatteparadiser. Det etableres nå skatteavtaler med opplysningsplikt for flere og flere skatteparadiser. Det øker sjansene for å oppdage skattesnytere.

— Straffenivået og de økonomiske konsekvensene ved å bli tatt for grove skatteunndragelser er antakelig betydelig strengere enn folk er klar over, sier lederen av Skattekrimavdelingen ved Skatt sør, Jens Erik Holmås.