ARENDAL: Det er usikkert om ett eller flere av de tre barna vil få skader som følge av det som skjedde da de kom til verden. Det er ikke påvist livsvarige skader eller mén så langt, men ofte må barn følges opp i ett til to år før man kan si noe sikkert om skadeomfang.

– Den mangelfulle behandlingen, eller feilbehandlingen om du vil, burde vært unngått, sett i ettertid. Ingen enkeltpersoner kan klandres, men sykehusledelsen har et ansvar for at barneavdelingen er bemannet på en måte og med en kompetanse som gjør at slikt som dette ikke inntreffer, sier fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder.

Ifølge henne må rutinene ligge i ryggmargen når man skal håndtere nyfødte i en kritisk situasjon.

– Alt skal være drillet. Det er her det har sviktet. Sykehuset har et ansvar for å gi personalet veiledning og kompetanse, men i disse tilfellene har man på grunn av bemanningssituasjonen ikke greid å gjøre dette bra nok, sier Syvertsen.

Sykehuset beklager hendelsene.

– Vi ser meget alvorlig på at det har skjedd ikke-tilfredsstillende behandling ved tre tilfeller av nyfødte, og derfor meldte vi rutinemessig sakene inn til fylkeslegen som avvik, sier avdelingsleder ved barnesenteret ved Sørlandet sykehus Kåre Danielsen.

Mer om saken kan du lese i dagens Fædrelandsvennen.