SONGDALEN: — Det er et kjempestramt budsjett, men likevel fornuftig. Jeg tror vi skal klare å forhandle oss fram til et stort flertall for å få det vedtatt, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp).

Onsdag la rådmann Vidar Skaaland fram sitt forslag til økonomiplan med handlingsprogram for 2013-2016 og budsjett 2013 for formannskapet. Han viste til at tross for en akseptabel vekst i rammeoverføringene fra Stortinget fra 2012 til 2013, så synliggjør forslaget til økonomiplan at en trenger store grep for å tilpasse driften til de forventede inntekter.

- Utgiftsbehovet øker klar mer enn inntektene. Ikke minst etterspørselen etter barnehageplasser og økte behov innen helse, omsorg, spesialundervisning, og sosial og barnevern legger beslag på mye av inntektsveksten, innledet Skaaland.

Balanse

Ordføreren mener at rådmannen har klart å balansere bra innenfor stramme rammer, og er glad for at budsjettet går i pluss. Kommunestyret har vedtatt at eiendomsskatten ikke skal økes, og budsjettet er basert på at denne forblir uendret.

— Skoleområdet og helse- og omsorgsektoren er i budsjettet for 2013 skjermet for ytterligere kutt. For å få saldert budsjettet har derfor rådmannen sett seg nødt til å droppe prisjusteringen av kraftfondet og forlenge avdragstiden på lånene noe, forklarer Skaaland på kommunens hjemmesider.Onsdag kveld hadde ikke Greibesland satt seg inn i alle detaljene, men synes det er spesielt bra at det ikke blir kutt innen skolesektoren. Greibsland er klar over at de har det trangt per i dag, men er ikke overrasket over at det ikke er funnet penger til ny skole i nedre del av kommunen.

- Det er selvsagt et behov, men jeg hadde ikke sett for meg ny skole i denne fireårsperioden. Det er mer realistisk mellom 2015 og 2020, kommenterer Greibsland.

Det er heller ikke funnet penger til å bygge ny iddrettshall, men ordføreren viser til at dagens hall nå er kraftig oppgradert og gjenåpnes mandag.

Realistisk

— Det er et trangt, men realistisk budsjett. Jeg synes rådmannen har gjort en grei jobb, sier Arild Birkenes (Frp).

Han synes det er for store kostnader i kommunen, men svarer at det er for tidlig å si hvor han ser for seg eventuelle kutt. Frp skal behandle budsjettforslaget i gruppa, og Birkenes vil ikke forskuttere resultatet.

Partiet mener at språk er nøkkelen til integrering, og savner midler til dette.

Barnehager

- Jeg synes det burde vært en styrking av barnehagene. Jeg er kjent med at flere barn trenger språkopplæring, men at det ikke finnes midler til dette, forklarer Birkenes.

Rådmannen har i investeringsbudsjettet ikke lagt inn kommunal investering til ny barnehage med seks avdelinger, men likevel tatt høyde for kapitalkostnader og driftskostnader til dette i driftsbudsjettet.

— På sett og vis har rådmannen tatt våre signaler om å la private bygge barnehage ved å sette av penger til drift, men ikke bygg, poengterer Birkenes.