MAKABERT: Grisehodet som lå utenfor moskeen i Festningsgata var malt rødt. Nå er mannen bak ilagt et forelegg. MAKABERT: Grisehodet som lå utenfor moskeen i Festningsgata var malt rødt. Nå er mannen bak ilagt et forelegg. Foto: Kristin Eide

20.000 i bot for grisehode utenfor moské

40-åringen som ble siktet for å ha plassert et rødmalt grisehode foran moskeen i Festningsgata, har fått et forelegg på 20.000 kroner.

KRISTIANSAND: — Vi er lettet over at dette har fått en straffereaksjon, sier talsperson Akmal Ali i Muslimsk Union Agder til Fædrelandsvennen.

Om morgenen 15. mai i år at ble muslimer som kom for å be i sin moské i Festningsgata i Kristiansand, møtt av et makabert syn.

Utenfor døren lå et rødmalt, avkappet grisehode. Under grisehodet lå en sammenbrettet pappbit med påskriften:

«Hei muslim. Gi tilbake grisen dere tok i fra oss (barneavd) på sykehuset. Slutt å hån norsk mat og kultur. This is Norway. Love it or leave it! Russ 2012 Fuck jihad.»

(Les mer under bildet)

PLAKATEN: Denne plakaten ble funnet sammen med grisehodet. Referansen var til fjerningen av grisetegningen på barneavdelingen på Sørlandet sykehus. Foto: Kristin Eide

Teksten refererte til episoden der barneavdelingen på Sørlandet sykehus i sin tid valgte å fjerne en grisetegning.

Ble siktet for blasfemi

Politiet startet på eget initiativ etterforskning av saken. En 40-årig norsk statsborger ble siktet etter ransaking av mannens bolig. Her ble det gjort beslag i notater som styrket mistanken mot ham.

Mannen ble siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 142. Den såkalte «blasfemiparagrafen» omhandler krenkende ord og handlinger overfor noens trosbekjennelse.

Siktede erkjente imidlertid ikke straffskyld, og nektet for at det var han som plasserte grisehodet foran moskeen.

Fikk forelegg

Nå har 40-åringen fått et forelegg på 20.000 kroner, kommer det fram i en rapport fra statsadvokat Jostein Johannessen i Agder.

Grunnlaget er overtredelse av straffelovens paragraf 390a, som omhandler skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd.

«Reaksjonen synes å være adekvat», skriver statsadvokaten i rapporten.

Det synet deles også av Akmal Ali i Muslimsk Union Agder.

Akmal Ali. Foto: Tore-André Baardsen

— Vi forstår at dette er en enkelt persons handling, og at mannen ikke er hundre prosent stabil psykisk. At politiet har valgt å reagere på dette som «plagsom adferd», mener vi er helt greit, sier Ali til Fædrelandsvennen.Politiet i Kristiansand kunne fredag ettermiddag ikke svare på om 40-åringen hadde vedtatt forelegget.

Fornøyd med «rasismesakene»

I rapporten fra statsadvokaten i Agder er «grisehodesaken» en av 34 saker knyttet til rasisme og hatkriminalitet i Agder politidistrikt de tre siste årene.

Etter å ha gjennomgått sakene er statsadvokat Jostein Johannessen fornøyd med politiets innsats på feltet.

— Vi sitter igjen med et særdeles positivt inntrykk. Det er ikke slik at rasistisk kriminalitet og hatkriminalitet framstår som et stort samfunnsproblem, og sakene som politiet tar tak i, har de løst veldig bra, sier Johannessen til Fædrelandsvennen.

Unntaket er to saker hvor statsadvokaten har omgjort henleggelsene. Her mener statsadvokaten at politiet burde foretatt ytterligere etterforskning før man traff påtaleavgjørelse.