KRISTIANSAND: Vidar Kleppe fra Demokratene kom i bystyret onsdag med forslag om Kristiansand kommune melder seg inn i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International.

Bystyret gikk enstemmig inn for forslaget.

Korrupsjonsmotstander

Foreningens formål er å motarbeide all former for korrupsjon, misbruk av stilling og posisjon, og å fremme åpenhet, ansvarlighet og integritet så vel i privat og offentlig sektor som i sivilsamfunnet.

I Norge rettes oppmerksomheten særskilt mot mangelfull åpenhet og korrupsjon i næringsvirksomhet, kommunal og statlig forvaltning, og politikk, samt å medvirke til utvikling av institusjonelle ordninger, regelverk og holdninger som sikrer effektiv bekjempelse av korrupsjon.

Ordfører enig

— Demokratene mener derfor at det viktig og riktig at, Kristiansand kommune, nå blir medlem av Transparency Norge, sa Vidar Kleppe i sin interpellasjon. Han er også leder av kontrollutvalget i Kristiansand.

Fra før er Lier kommune medlem av organisasjonen, mens Haugesund også har sagt at de ønsker å bli medlem. En rekke store bedrifter er også medlem.

Ordfører Arvid Grundekjøn sier at Norge heller ikke er fritt for korrupsjon.

— Dette har en viktig symboleffekt. Jeg tror ikke vi trenger å endre adferd dramatisk, men det er viktig å være dette bevisst. Jeg støtter forslaget, sa ordføreren.

Granske seg selv

Eva Kvelland fra Venstre sa også at dette kan forplikte kommune på en god måte.

— Vi kan ha god nytte av dette. Jeg har vært i kontakt med Lier kommune som sier at de har hatt møter med Transparency International, og får gode innspill på sitt arbeid.

Bjarte Vestøl (Frp) mener kommunen kan dra nytte av Transparency for å granske egen kommune.

— Det er mange forhold rundt for eksempel Agder Energi og Cultiva som kunne vært gransket, sa Vestøl.