HÆRVERK: Ungdommene har forsøkt å bryte opp pengeautomaten ved toalettdøra og har brukt benken som rambukk for å komme seg inn på toalettet ved Tresse. Inne på det nesten nye toalettet har de dekket vegger og stellebord med tagging. Arnvid Sejnæs og Christoffer Piatek i Parkvesenet synes det er tragisk at folk kan grise sånn til. Foto: Mari Horve Reite
HÆRVERK: Ungdommene har forsøkt å bryte opp pengeautomaten ved toalettdøra og har brukt benken som rambukk for å komme seg inn på toalettet ved Tresse. Inne på det nesten nye toalettet har de dekket vegger og stellebord med tagging. Darek Wichowsky i SGS og Christoffer Piatek i parkvesenet synes det er tragisk at folk kan grise sånn til. Foto: Mari Horve Reite

KRISTIANSAND: — Jeg kunne godt hatt dem med meg på jobb, slik at de fikk gjøre opp for seg. De skulle ha fått plantet blomster hele sommeren for å gjøre det fint for byens innbyggere, sier Arnvid Sejnæs, soneleder i parkvesenet i Kristiansand kommune.

Like etter midnatt natt til torsdag fikk politiet melding om ruteknusing ved Klimahuset. Da politiet kom til stedet, tok de fire ungdommer på fersken. Da hadde to jenter og to gutter i alderen 16-17 år allerede rukket å gjøre stor skade i området.

Knuste ruter

Alle rutene er knust på parkvesenets traktor som sto parkert ved Klimahuset. Ungdommene har også knust ei rute i Klimahuset, ødelagt pengeautomaten til det nye toalettet ved banen i Tresse og tagget ned det nye toalettet.

KNUST: Alle rutene i Parkvesenets traktor er knust av fire ungdommer. Gartner Christoffer Piatek skulle brukt traktoren til å gjøre byen vårfin. Soneleder Arnvid Sejnæs i parkvesenet synes det er irriterende med hærverk, og skulle gjerne hatt ungdommene med seg på opprydding. Foto: Mari Horve Reite

— Toalettet er nesten helt nytt. Det er tragisk at folk kan gjøre noe sånt. Se, de har brukt denne benken som rambukk for å komme inn på toalettet, sier Christoffer Piatek, gartner i kommunen, mens han peker på benken.

To uker siden sist

Hærverket ble oppdaget av parkvesenet i morges, da renholder Darek Wichowsky i SGS skulle vaske toalettet. Det er ikke første gang han ser denne typen hærverk.

— Taggingen er den samme som for to uker siden. Det var samme type skrift og det sto skrevet det samme, forteller Wichowsky og viser bilder på mobilen.

Den gangen var det ikke gjort skade på pengeautomaten ved døra. Karene i parkvesenet er glade for at de skyldige er tatt, men har nå en kjip oppryddingsjobb i vente.

— For meg er det uforståelig at folk går løs på slike ting. For oss innebærer dette betydelige kostnader. Bare traktoren vil koste mange tusen kroner å fikse. Den skulle vært i full drift nå når våren endelig er kommet, forteller Sæjnes.

De fire ungdommene ble tatt med til politistasjonen i Kristiansand. Tre av dem er 16 år gamle, og ble hentet av foreldre eller barnevernsinstitusjon. En 17 år gammel gutt ble satt i arresten i Kristiansand.

Mulig å jobbe som straff

Jourhavende jurist i Agder politidistrikt, Anne Grethe Isaksen, sier det hender det blir inngått avtaler der lovbryterne gjør opp for seg gjennom arbeid.

— Jeg må ta forbehold her, for jeg kjenner ikke denne konkrete saken så godt. Men i enkelte saker der hendelsene ikke er veldig alvorlige, hender det at man overfører saken til konfliktrådet. Der kan partene inngå avtale om for eksempel arbeid for å gjøre opp for det de har gjort. Det gjelder typisk for saker der de involverte ikke er straffet fra før, forteller Isaksen.