KRISTIANSAND: Rådmann Tor Sommerseth forsikret formannskapet onsdag om at det ikke har skjedd noen policyendring i retning mindre åpenhet, men at det er noen tekniske utfordringer.

Det var Mette Gundersen (Ap) som ville ha en forklaring i formannskapet, etter at Fædrelandsvennen-journalist Tarjei Leer Salvesen har tatt opp reduserte søkemuligheter i kommunale dokumenter.

Politikerne ble orientert om at offentlige journaler fortsatt skal ligge søkbare ute for både publikum og journalister. Imidlertid har kommunen med overgang til nytt datasystem, ikke greid å gjøre gamle journaler søkbare. Skal publikum ha tak i disse, må kommunens dokumentsenter ringes for hjelp i hvert enkelt tilfelle.

Arivleder Grete Gravelstad mente problemet var lite, og at det kun har vært én klage

— Vi gir ut dokumenter. Det er bare å ringe. Dessuten viser praksis at svært få leter i gamle dokumenter, sa hun.

Det var ikke godt nok for politikerne. De vil ha mest mulig åpenhet.

— Vi skal være mest mulig åpne, og derfor må ikke denne saken gjøres til et spørsmål om én enkelt journalists klage. Dette handler om hele offentligheten, sa Mette Gundersen.

Rådmannen fikk i oppdrag å finne en løsning som gjør alle journaler mest mulig søkbare digitalt. Han skal komme tilbake med en økonomisk vurdering.