AUST-AGDER: Overgrepene mot den eldste jenta startet allerede da hun var åtte år gammel. 74-åringen fra Agder ble torsdag dømt til åtte måneders fengsel i Aust-Agder tingrett.

Fortalte om overgrepene til mora

Det var en av barnebarna som fortalte om hva som hadde skjedd til sin mor sommeren 2010. Mora tok kontakt med sin svigerinne, som spurte sine døtre om noe liknende hadde skjedd med dem, noe de bekreftet.

Deretter ble saken kjent for den dømtes ektefelle, som tok saken opp med sin fastlege, som igjen sendte saken videre til barnevernet og saken ble anmeldt. Etterforskningen varte til mars i fjor.

Jenta som fortalte sin mor om overgrepene, mener de startet da hun var ti år gammel. Jenta var ofte på besøk hos besteforeldrene, og når hun overnattet sov hun i samme seng med bestefaren siden bestemora lå på et eget rom på grunn av snorking.

Når jenta la seg, strøk bestefaren henne på bar hud, blant annet på brystene. Ved to anledninger befølte han henne.

Anså det som normalt

Jenta anså strykingen som helt normalt, siden det alltid hadde skjedd. Men mot slutten av barneskolen sa kusina hennes, som er litt eldre, at det var ekkelt, og jenta begynte å tenke over det og sluttet å overnatte i bestefarens seng. Jenta har imidlertid forklart at bestefaren har befølt henne på brystene fire-fem ganger etter dette, senest vinteren 2010. ## Skjønte ikke at det var galt

Jentas kusine var også mye hos besteforeldrene i oppveksten, og overnattet omtrent én eller to ganger i uken. I en periode bodde hun hos besteforeldrene. Også hun opplevde det samme som sin kusine, og strykingen skjedde hver gang hun overnattet. Helt til jenta var 16 år tok bestefaren henne på brystene.

Heller ikke denne jenta oppfattet bestefarens oppførsel som noe galt, siden han alltid hadde oppført seg slik. Hun fortalte ikke om dette til noen, helt til kusina fortalte sin mor om tilsvarende opplevelser.

Siden forholdet ble kjent, har jenta slitt med angstanfall og føler hun har mistet sine besteforeldre.

Var redd

Den siste jenta som ble utsatt for overgrep, har også forklart at hun ofte overnattet i samme seng som bestefaren, og at dette skjedde omtrent én gang i uka. Hun var redd og følte seg fanget i bestefarens seng. Hun har forklart at hun ble befølt på brystene nesten hver gang hun var på besøk, helt frem til våren 2010. Etter å ha vært på besøk hos besteforeldrene var jenta ofte kvalm og måtte legge seg.

Jenta har en rekke helseproblemer, blant annet konsentrasjonsvansker, irritasjon, angstanfall, vondt i magen, søvnvansker, og har vist tegn på posttraumatisk stressreaksjon.

Støttet barnebarnas forklaringer

Bestefaren bekreftet i retten at hendelsene de tre jentene forteller om, i all hovedsak stemmer med det han husker.

Retten mente det er hevet over en hver tvil at mannen har gjort det han sto tiltalt for mot de tre barnebarna. Retten legger til grunn at han har handlet bevisst i alle tilfeller og derfor handlet forsettlig.

— Han var klar over de fornærmedes alder. Det dreier seg om sammenhengende straffbare handlinger idet de er begått jevnlig på samme sted og med stort sett samme modus, heter det i dommen.

Retten mente det var klart at mannen hadde gått over grensen for seksuelle handlinger mot barn under 16 år.

— De fornærmede var svært glade i tiltalte og han utnyttet deres hengivenhet og tillit - utvist ved at de ønsket å ligge i samme seng som ham, ved hyppig over tid å utsette dem for gjentatte seksuelle handlinger, skriver retten.

Må betale oppreisning

Retten mener det er vanskelig å si hvor mange tilfeller det har vært, men slår fast at det har skjedd nærmest ukentlig i flere år for alle jentene.

Ut ifra en samlet vurdering mener retten at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, og mente at overgrepene i utgangspunktet kvalifiserte til fengsel i 11 måneder. Men mannen har avgitt en uforbeholden tilståelse, og det har vært forsinkelser på et par måneder i behandlingen av saken. Dermed er retten kommet frem til at fengsel i åtte måneder er passende straff.

Mannen må også betale 75.000 kroner i oppreisning til den eldste jenta, og 50.000 til hver av de to andre. I tillegg må han betale saksomkostninger.