KRISTIANSAND: 36-åringen fikk en nakkeskade etter en bilulykke på Hovden i 2005. Fra å være en arbeidsglad og aktiv ung kvinne, ble livet preget av smerter og hun ble etter hvert ufør.

– Men jeg lever, og jeg har det greit, sier Mia-Marlena Nordstokke.

– Jeg har vært heldig. Til tross for at jeg måtte selge min forrige bolig for å betale min nakkeoperasjon, fikk jeg på nytt boliglån i husbanken. Livet som ufør merkes kraftig på økonomien, noe som betyr at man av og til må be om hjelp, sier hun.

Hun er en av mange som får hjelp av den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe», som Fædrelandsvennen nå har gått sammen med i årets juleaksjon.

Se alle som bidrar i aksjonen nederst i saken.

Ingen krav

– Jeg har fått hjelp der flere ganger, og de er fantastiske. Man kan komme dit uten å forklare hvorfor man trenger hjelp. Og du trenger ikke være i en aktivitets- eller samtalegruppe for å være kvalifisert for å få mat, klær eller utstyr. Du kan bare si hva du trenger hjelp til, og så prøver de sitt beste for å hjelpe deg. Man får til og med en handlekurv når man kommer inn i butikken, og i kassa er alt gratis. Det er utrolig, sier Mia-Marlena Nordstokke.

Jeg er økonomisk fattig, men rik på mye annet; familie, venner og opplevelser

Hun synes det er trist at det å ha dårlig råd er synonymt med skam.

– Det er ingen skam å være fattig, og terskelen for å si det høyt burde vært lavere. Vi er alle like i utgangspunktet, det eneste som skiller oss er hvordan vi ser ut og hva vi interesserer oss for, mener hun.

– Jeg er økonomisk fattig, men rik på mye annet; familie, venner og opplevelser. Jeg har en sønn som blir 18 år nå, som aldri har følt at han har manglet noe. Jeg har diskutert med ham om jeg skal bli intervjuet om dette, og han ba meg stille. Min sønn har vokst opp i et inkluderende hjem og kjenner folk i alle leire. Det tror jeg vi alle har godt av, for følelsen av å være fattig kommer først når du sammenligner deg med dem som har mer, sier Mia-Marlena Nordstokke.

– Jeg er ferdig med å holde ting skjult, og jeg skulle ønske mange andre kunne gjøre det også, sier Mia-Marlena Nordstokke. Pulten hun jobber ved, har hun fått av Hjelpemiddelsentralen. Foto: Kjartan Bjelland

Ufør

Mia-Marlena Nordstokke ble skadet da hun var 21 år, og det har tatt tid for henne å bearbeide det.

– Jeg har aldri felt så mange tårer som da jeg fikk innvilget uføretrygd. Det var et stort nederlag.

– Ingen vil være ufør, man er det for en grunn. Jeg opplever at ofte sitter uføre i verv, eller er med og organiserer hyggelige aktiviteter. Meg selv inkludert. Det er godt å engasjere seg så lenge man kan bestemme tiden selv. Jeg har nylig utdannet meg som yogainstruktør og ble her om dagen spurt om jeg kunne leve av det, da svarte jeg; «nei, jeg er ufør». Det føles så godt å si det høyt, sier hun.

Nordstokke opplever at mange føler både sjokk og skam når de blir syke.

– Man er vant med å klare seg, og når man plutselig blir syk er det som en panikkalarm går av. Et hav av følelser man aldri har kjent på før dukker opp. Ord som smerte, sinne, skam, sorg og fattigdom får en helt ny betydning, fordi det er plutselig handler om deg selv. Mange bruker mye energi på å skjule at man ikke har penger. Ufør betyr ikke nødvendigvis at man aldri kan komme i jobb igjen, men at alt man ønsker å oppnå krever en større innsats, tid, kreativitet og tilrettelegging. Samt at man ikke kan forvente å bli rik med det første, sier hun.

Si det høyt

I en rapport utarbeidet av Kirkens Nødhjelp og respons Analyse i 2019, kommer det fram at mange bruker tid og krefter på å skjule fattigdom. Barn og unge som ble intervjuet forteller at foreldrene har brukt mye krefter på å skjule den økonomiske situasjonen, og de unge har ofte spilt på lag med dem for å unngå å bli «avslørt».

Dette har gjort det ekstra skamfullt , og skapt mye stress, siden de har måttet være ekstra på vakt for å opprettholde fasaden. Flere i denne kategorien har hatt en tilsynelatende trygg oppvekst, og fremstod utad som vellykket og med god råd. Strategiene de har brukt har gjort at disse familiene sjelden, eller på et sent tidspunkt, har kommet i kontakt med offentlige instanser i forbindelse med økonomiske problemer.

Levde med frykt

Flere av de unge voksne forteller at de som barn levde med en frykt for å måtte selge huset, eller bli koblet til et tjenesteapparat og dermed fremstå som økonomisk vanskeligstilt.

Dette kjenner Mia-Marlena Nordstokke seg igjen i.

– Jeg er ferdig med å holde ting skjult, og jeg skulle ønske mange andre kunne gjøre det også. Mange ber om hjelp anonymt for eksempel på Finn. Da får man aldri registrert omfanget av fattigdom i Norge, og hvor mange som trenger hjelp. Hos «Hjelp oss å hjelpe» viser du id, og du er registrert, sier hun.

Nordstokke har nå søkt om matkasse til jul fra «Hjelp oss å hjelpe», og det er andre året hun gjør det.

– Det betyr at jeg også har noe å bidra med når man samles til jul. Det kjennes godt, selv om jeg absolutt ikke synes det er gøy å måtte stå i matkø. Fattig er et stygt ord, men jeg innser at det er blitt del av meg. En del av min identitet. Og livet blir mye lettere når jeg våger å si det høyt, sier Mia-Marlena Nordstokke.

Hennes juleønske er at alle henger opp en post-it lapp på kjøleskapet der det står «Hjelp noen hver måned», fordi fattigdom finnes ikke bare i jula.

Dugnad for Hjelp oss å hjelpe

Vil du bidra? Har du tips om fattigdom som du mener vi må skrive om? Del med oss!

Send inn

Håper flere som gir til organisasjoner hjelper folk som har lite .Bedre å gi til di som trenger det .Fleste i Norge har mer enn vi trenger .VI er heldig som er vokst opp i Norge.

Morten Duvold

- Julekiosk

User image

1.klassingene på Hamreheia åpnet i dag julekiosk på lekeplassen. De solgte bl.a julepynt, lys og meiseboller de har laget selv. De tjente 2000,- til Hjelp oss å hjelpe. God jul fra Sverre, Mie, Othilie og Carmen.

Trude Wold Jernæs

Så fantastisk! Noe av det mest rørende så langt.

Hils dem så mye og si GOD JUL!

Mari Horve Reite

- En glede å gi

Gledelig jul og takk til dere som står på. Dette blir en av årets julegaver som det blir en glede å gi ❤️

Grethe Gullaksen

Åh, så bra, Grethe! Sånn føler jeg det også.

Tusen takk, og god jul!

Mari Horve Reite

- For en dugnad!

For en dugnad❤️🙌🏼🎄🎁.

Jeg tar av meg hatten🎩.

Sammen kan vi alle gjøre en forskjell❤️.

Juleklem fra en frivillig på hoåh❤️

cecilie brådland

- Overfører julebordpengene

Vi overfører julebordpengene fra Lager v/Glencore Nikkelverk. Det føles godt å kunne hjelpe. God jul!

Laszlo Csakanyi

Hei, Laszlo! Utrolig fint å høre, skikkelig rørende.

Dere er mange på Glencore som har gjort det samme nå, tusen, tusen takk.

God jul til dere alle!

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Dette er status på innsamlingens siste dag

Hektisk aktivitet i lokalet til "Hjelp oss å hjelpe" når matkasser til over 400 personer skal pakkes. Foto: Hjelp oss å hjelpe

I går, tirsdag, kom det inn 53.685 kroner via vipps og 15.500 kroner på konto.

Det betyr at vi nå er oppe i 970.325 kroner totalt!

Vi har sagt at vår juleaksjon avsluttes i dag, for å gi "Hjelp oss å hjelpe" ro til å håndtere det som har kommet inn. Men om noen vil bidra etter dagen i dag, er det selvsagt helt supert!

- I går kom det innom masse herlige folk med mat og gaver og gavekort. Tusen, tusen takk, sier Elisabeth Thorsen onsdag morgen.

I går fikk "Hjelp oss å hjelpe" inn grønnsaker fra Gaardsutsalget, som ble pakket i poser til hver enkelt som har bedt om hjelp.

I dag skal de hente flere matvarer til de over 400 som har bedt om hjelp.

Greier vi å kommer over en million kroner i årets aksjon?

- Slik gjør vi det

Hei.

Har lyst å fortelle hvordan vi gjør det på Hjelp oss å hjelpe. Det stod en dame på utsiden av lokalet, helt fortvilet og visste ikke hva hun skulle gjøre. ‘’Hei, kan vi hjelpe deg, spurte jeg henne.‘’Med tårer i øynene og skjelven stemme spurte hun om det var mulighet å få litt mathjelp.

Vi snudde oss om og pakket inn både frysevarer og tørrmat til henne med selv tårer i øynene. Elisabeth fant frem gavekort så hun kunne kjøpe melk og brød. Mye takk fikk vi og gråt ble det! Nå vet jeg at hun som ikke hadde penger og mat, nå kan feire julen med sine to barn.

Klem frivillig på HOÅH

Albina Matoshi

Så fint å høre! Fantastisk at hun fikk hjelp og kan gå en bedre jul i møte.

Mari Horve Reite
Sven Arthur Ljosland

– Vi nærmer oss millionen

Denne meldingen fikk vi fra Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe i morges:

"God morgen :-) dette er helt sykt, vi nærmer oss millionen. Det er fantastisk god følelse å vite at en gleder noen ekstra nå som det er tøffe tider pga smitten. Det er kommet inn på konto 46.950,-, på Vipps 34.201,- = 81.151,-. Totalt da 912.140,-

Helt sykt, er hel skjelven æ.

Ha en fin dag videre :-)

Mari Horve Reite

Så mye har kommet inn så langt

I løpet av helga har det kommet inn 31.080 på vipps og 3654 på konto.

- Det betyr 830.989 kroner til sammen. Dette er helt vilt. Vi er overveldet og vanvittig takknemlige, sier Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe.

Undertegnede var innom lokalene i Posebyen i formiddag, og kan fortelle om høy aktivitet.

Denne uka går cirka åtte frivillige i gang med å pakke 400 matkasser som folk har bestilt til jul.

- Vi skal få unna de 400 som allerede har bestilt først. Men 21. desember kan folk som fortsatt trenger mat og hjelp til jul, melde seg. Alle som trenger det skal få hjelp, sier Thorsen.

Mens vi var der, kom en kvinne (som ikke vil ha navnet i avisa) innom med hjemmebakte julekaker og godteposer. Dette har hun hjulpet med i flere år nå.

- Det er så mange hyggelige telefoner og folk innom hele tiden. Selve butikken vår er stengt, siden vi trenger all plassen til å pakke kassene. Men vi er her nesten fra morgen til kveld. Døra vår er åpen, og det er bare å ta kontakt på telefon eller Facebook, forteller Thorsen.

Småkaker (hjemmebakte) og godteposer med hyggelige hilsener kom inn mens vi var hos "Hjelp oss å hjelpe" mandag morgen. Til å bli varm i hjertet av! Foto: Mari Horve Reite
- Er det ikke fantastisk, sier Elisabeth Thorsen, idet en kvinne kommer inn med bakst Foto: Mari Horve Reite
Thorsen må le når hun ser pengene som strømmer inn på kontoen. - Helt uvirkelig, sier hun. Foto: Mari Horve Reite
Det kommer store leveranser mat til organisasjonen de nærmeste dagene. Blant annet 400 kilo poteter. - For første gang har jeg ikke trengt å regne på kronene når jeg har sendt bestilling, sier Thorsen. Foto: Mari Horve Reite

- Julebordpengene overføres

Overfører julebordpengene fra Elektro og automasjonsavdelingen ved Glencore nikkelverk.

God Jul!

Stian Mortensen

Så fantastisk, Stian. Dette vil glede mange.

Ønsker dere på elektro- og automasjonsavdelingen en god jul!

Mari Horve Reite

- Elisabeth har hentet gaver

User image

Da har Elisabeth tatt turen ned til AQ 🎄 og hentet 80 julegaver til organisasjonen♥️♥️♥️ Så nå er det plass til flere gaver til de som ikke har så mye fra før av♥️

Anne Berhus

Så flott, Anne!

Da er det bare å fylle opp treet på AQ med gaver igjen.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Butikken på Hjelp oss å hjelpe er stengt - slik får du hjelp likevel

Hjelp oss å hjelpe-butikken der folk som trenger det kan hente gratis klær og utstyr, er stengt for sesongen.

Det skyldes at de frivillige hos Hjelp oss å hjelpe skal pakke 400 matkasser fram mot jul, og trenger også å ta plassen i butikken i bruk.

Men fortvil ikke hvis du trenger hjelp eller vil gi hjelp, er det bare å ta kontakt via Facebook eller sms (901 95 905).

Det vil være folk i lokalene i Kristian IVs gate i byen fra 11-16/17 alle hverdager.

Full bil fra Næringsforeningen og Caledonien

User image

Hei❤

Takk til Næringsforeningen i byen vår 👍 det ble full bil med mat fra Hotell Caledonien. En del av denne maten gikk videre slik at mange mennesker som har det tøft i Søgne nå kan kose seg m Julemiddag & Julefrokost ❤🎅🧑‍🎄

Tone Steffensen (frivillig) stilte opp med bil 👍

Elisabeth Thorsen

Så utrolig flott! Bra at det blir sendt der behovet er stort.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

På konto nå: 796.255 kroner!

Lørdag morgen er statusen slik: Fredag kom det inn 55.500 kroner via vipps og 77.600 kroner på konto!

- Nå er totalsummen 796.255 kroner. Jeg blir helt målløs over den enormt givergleden. Fantastisk flotte mennesker som har vært innom lokalet med gaver og mat og mye mer. Det er bare helt rått og jeg må klype meg i armen for å kjenne at dette skjer, sier daglig leder Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe.

Vi lar oss også begeistre stort over engasjementet i dugnad-studioet her, og hører rykter om at mye er på gang.

Her er noe av det som kom inn til Hjelp oss å hjelpe i går. På bildet ser vi gavekort, blant annet til besøk i Dyreparken. Foto: Elisabeth Thorsen

Kjøpte produkter og tjenester

User image

I år ønsker vi i XR at julegaven blir å gi til de som trenger det, så vi tok en telefon på oppfordring fra Fædrelandsvennen til Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder og spurte dem hva de faktisk trengte.

Deretter valgte vi å kjøpe produkter/tjenester som Hjelp oss og hjelpe ønsket seg av våre egne kunder. Så her oppfordrer vi videre til å bruke hverandre i næringslivet. Husk at næringslivet er motoren som gjør at Norge går rundt og at folk har et arbeid å gå til.

Vi ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år. Ta vare på hverandre og hjelp hverandre. Hilsen gjengen på XR.

XR Visuell Kommunikasjon AS

Hei, dere, og så utrolig gøy å høre!

En veldig fin måte å gjøre det på. Tusen takk!

Mari Horve Reite

- 200 gavekort

User image

Nordic Arena Sør gir 60.000 .

Når bedriftsnettverket Nordic Arena Sør på grunn av koronasituasjonen måtte avlyse sin årlige julelunch hvor Kombinat ved Narve Ellefsen skulle ha levert maten, ble vi enige om i at det var en god ide å gi bort pengene vi skulle benyttet til mat til organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe».

Dette resulterer i 200 gavekort a kr. 300,- hvilket dekker middag og drikke for 2 personer på Kombinat. Gavekortet kan benyttes i hele 2022.

Vi håper at dette kan være en ekstra oppmuntring

På vegne av alle medlemsbedriftene i Nordic Arena Sør

Terje Normann Johanssen

Nordic Arena Sør

SÅ fantastisk! Dette kommer til å bringe glede langt inn i 2022. Utrolig flott gjort.

God jul!

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Fått med deg våre artikler om fattigdom i byen?

I år samarbeider vi med "Hjelp oss å hjelpe", men vi tenker det viktigste er at folk bidrar.

Vi har skrevet flere saker som beskriver situasjonen i Kristiansand-regionen. Det har gjort inntrykk på oss og mange andre.

Vil du lese mer, legger jeg ved et knippe artikler her:

Mari Horve Reite

Tusen takk!

Fredag morgen forteller Elisabeth Thorsen om nok et døgn med fantastisk giverglede:

- Totalsum nå er 663.155 kroner. Dette er så utrolig, jeg føler at jeg drømmer, sier Thorsen.

I tillegg til pengene som strømmer inn på kontoen og alle dere som deler rause meldinger her, får "Hjelp oss å hjelpe" også mange direkte henvendelser.

- Det kommer fantastisk mange hyggelige telefoner, og i dag kommer et firma innom med julegaver. Jeg skal også møte noen angående matdonasjon. Helt crazy og overveldende, denne givergleden. Så mange herlige mennesker som bidrar på ulike måter, sier Thorsen.

- Gir 1000 kroner hver

Meg og døtrene mine gir 1000 kr hver og utfordrer alle vi kjenner til å gjøre det samme. Forferdelig trist å lese om barn og voksne som gruer seg til jul pga dårlig råd. All ære og respekt til Hjelp oss å hjelpe som gjør en fantastisk jobb.👍

Frode Hansen

Utrolig flott, Frode. Tusen takk!

Ønsker deg og døtrene dine god jul!

Mari Horve Reite

- Skal få tent håp igjen

Dette er bare helt fantastisk. Hoåh er ikke bare en sted å få hjelp - det er et sted å komme hjem. Den følelsen sitter vi alle med som frivillig, hjelpetrengende, i rus og i bostedsløshet. Endelig kan Elisabeth senke skuldrene litt og få hjelpa ut med lynets hastighet. Og den dama er kjappere enn man kan rekke å si jul ifra før. Tusen takk til alle som bidrar for at de med ingenting annet enn en følelse av håpløshet, skal få tent håp igjen. Og igjen, og igjen! Det varmer!

Jannicke Tønnesland

Takk, Jannicke, dette var sterke og rørende ord.

Så godt å få en påminnelse om hva vi gjør her, og hva det som gis kan bidra til. Håp.

Riktig god jul til deg!

Mari Horve Reite