I håp om å finne ut mer om hva som skjedde i Baneheia-saken kan gamle DNA-spor nå bli testet med ny teknologi. I håp om å finne ut mer om hva som skjedde i Baneheia-saken kan gamle DNA-spor nå bli testet med ny teknologi. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

DNA-spor kan bli testet på nytt

Sporprøver fra ofrene i Baneheia-saken kan bli testet med ny og moderne teknologi.

KRISTIANSAND/OSLO: Det skriver VG mandag kveld.

På oppdrag fra Gjenopptakelseskommisjonen i 2018 har Oslo universitetssykehus (OUS) identifisert sporprøver som kan være egnet for nye DNA-analyser.

OUS kom da frem til 22 aktuelle sporprøver fra Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsens (10) hender, negler og ben. Noen av prøvene ble undersøkt i 2000, men de fleste av dem har ikke blitt undersøkt med ny, moderne DNA-teknologi.

Søndag innhentet politiet i Oslo ny DNA fra Viggo Kristiansen i Kristiansand.

Oslo universitetssykehus ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til statsadvokatene i Oslo.

Overfor VG ønsker ikke statsadvokat Andreas Schei å si noe om hvilke DNA-ekstrakter som kan egne seg for nye analyser.

– Jeg ønsker ikke å kommentere etterforskningen nå, sier Schei til VG.

I april skrev Fædrelandsvennen at politiet gjorde undersøkelser på om det fantes materiale som kunne brukes til nye DNA-undersøkelser i Baneheia-saken.

– Vi jobber med å avklare om det fortsatt finnes materiale som kan analyseres med den teknologien som finnes i dag, sa statsadvokat Schei da.

Da drapene skjedde i år 2000 kunne DNA få frem 11 såkalte markører fra prøvene. Referanseprøver kan i dag vise 24 markører, og dermed mulighet for mer detaljert informasjon.