KRISTIANSAND: – Jeg stortrives og er kommet for å bli, sier Nesland, innflytter til Buhusheia på Justvik for åtte år siden. I løpet av de nærmeste årene blir hun sambygding med mange flere. Faktisk tre ganger så mange, om planene går i oppfyllelse.

Se bildeserie fra Justvik her.

De går ut på 1075 nye boliger på Justneshalvøya og 225 på Eidet. Dersom dagens boligmønster på Justvik følges, med 2,67 mennesker per husstand, vil bydelen langs vestsiden av Topdalsfjorden få nær 3500 nye innbyggere, i tillegg til dagens 1798. Bygging av de 50 første boligene starter til våren.

Da skal, etter planen, også arbeidet med den nye gang— og sykkelstien være i gang. Stien for myke trafikanter langs riksvei 452, fra krysset ved Tretjønnveien på Fagerholt til krysset ved Dalsveien i båthavna, antas å koste 86 millioner kroner og være ferdig i juni 2008. – På høy tid. Det er grisefarlig å sykle langs riksveien i dag, sier Elisabeth Nesland, som ellers er full av lovord om aktiviteter som speiding, korsang og barnetrim.

– Glimrende, sier også Roald Johansson, innehaver av bydelens eneste butikk.

– Planene er flotte. Men jeg frykter nye utsettelser, sier kjøpmannen, vel vitende om at nye Havlimyra ungdomsskole skulle ha stått ferdig i fjor. De nye planene viser skolestart i 2009. Gledelig

Enn så lenge gleder Johansson seg over oppgradert idrettsplass med kunstgress og ballbinge i nærmeste nabolag.

Enda mer gledelig synes han følgende er:

– Det første halve året etter at jeg overtok butikken for snart tre år siden, hadde jeg fem innbrudd. Siden har jeg ikke hatt noen. Kriminaliteten i bydelen er så godt som borte.<EP>Han øyner enda mer hyggelig, særlig med tanke på butikken:

– Planene om feriesenter på Ålefjær vil nok gi ringvirkninger her også, antar Roald Johansson, og tenker på Tore Gustav Drivenes som vil anlegge kurs- og konferansesenter, 220 ferieleiligheter og 40 boenheter noen kilometer lenger inne langs riksvei 452. Stadige minus

Ved siste årsskifte bodde 1798 mennesker i bydelen som har levd med små minustall i boligmassen de siste 12 årene. Siden 1994 er befolkningen skrumpet med 44 personer.

Thor Anders Myhre er blant dem som bedret statistikken:

– Jeg er et landsens menneske som liker natur rundt meg, forklarer 30-åringen, en trønder som ble Justvik-beboer sammen med sin forlovede i november i fjor. For ham er ikke voldsom vekst spesielt godt nytt:

– Vakker natur og gode naboer holder lenge for oss. På Kvernhusheia har vi begge deler, sier Myhre.