KVINESDAL: – Dette er i sannhet et mirakel, sier matfar og hundeeier Melvin Galdal (62), som er lykkelig over at han fikk tilbake hunden sin i live.

Historien er ganske så utrolig og tok til torsdag for tre uker siden. Melvin var sammen med hunden sin, border collien Raya, i Knabenesheia, om lag tre mil fra hjemmet i Netland i Kvinesdal.

– Vi drev og samlet inn sauer for noen andre da Raya stakk for å hente inn en sau med to lam. Hun stoppet dem slik hun skal, for så å forsvinne. Den tenkte kanskje å løpe rundt dem, sier Galdal.

Etter en stund begynte han å rope etter hunden, og for første gang i eierskapet dukket den ikke opp på anrop. Galal håpet den ville komme etter en stund, og han fortsatte innsamlingen av sauer.

– Da den heller ikke kom da vi gikk ned mot veien, ble jeg redd og trodde hun lå død et sted, forteller han.

Galdal lette en stund, uten å finne noe, og måtte dra hjem til kona Torhild med de triste nyhetene.

Lette og lette

De neste dagene var han flere ganger oppe i heia og lette, uten å finne eller høre noe.

– Det ble ikke mye søvn den uken. Du vet, en slik hund blir jo som et familiemedlem, sier Melvin Galdal.

Da det var gått seks døgn sa han til kona at han ville opp og lete til han fant hunden.

– Jeg trodde jo den var død, men ville likevel finne henne. Det følte jeg at jeg skyldte henne.

Nå ble det klaff. Galdal lette grundig og ropte etter hunden. Og denne gang kom det et klynk! Galdal oppdaget Raya på en liten hylle i fjellet, der hun satt 40 meter over bakken og fem meter fra toppen.

– Trolig har hun klart å løpe nedover fjellskrenten i sin iver etter å samle inn sauene, uten å se at hun ikke ville klare å komme seg vekk, sier Galdal.

Han ropte til Raya for å prøve å få henne til å hoppe over på noen busker, som så kunne lede henne nedover. Men det nektet Raya, noe som er lett å forstå når man ser fjellsiden. Her er det uhyre bratt og steinete.

– Jeg kom ikke til denne hyllen, og måtte forlate henne. Det var veldig tungt, forteller Galdal.

Klatreutstyr

Dagen etter var han på plass igjen med tre kamerater – Nils Arne Røiseland, Helge Heiland og Vidar Birkeland. De hadde lånt seg klatreutstyr. Galdal selv har høydeskrekk, så han så på mens en av de tre andre klarte å fire seg ned til fjellhyllen. Han hadde ryggsekk med som Raya ble stappet oppi, og så ble hun dratt opp. Hun var reddet!

Så skulle man tro at hunden var fra seg av glede, men den virket helt forfjamset.

– Hun virket helt forvirret før hun fikk noe vann. Og da begynte hun å gjøre fra seg overalt, forteller Melvin Galdal.

Det viste seg at hunden ikke hadde gjort fra seg på hyllen hele uken den sto der. Melvin tror det kanskje er fordi hunden ikke ville det skulle lukte der, noe som kunne tiltrekke rovdyr.

– Det er jo bare en teori, men det er mye ørn i området som lett ville ha tatt henne om de hadde oppdaget Raya på hylla, sier Melvin.

Nå er Raya helt fin igjen. Hun er blitt litt slankere, noe Melvin synes er helt greit, lubben som den var før. Og da Fædrelandsvennen var ved fjellet i går ettermiddag, løp hunden fryktløst rundt, klar til å finne neste sau.