KVINESDAL: — Man må helt klart svelge noen kameler for å godta et forlik som dette. Det er ikke riktig at de skadde skal betale prisen selv, sier Biktjørn til Dagbladet.no.

Jan Terje Biktjørn (50) bor i Kvinesdal og er far til to. Han er en av flere som har reist yrkesskaddesak. Han jobbet på Ekofisk-feltet fra 1978 til han ble sykemeldt i 2003. Hadde ikke den skadde oljearbeideren blitt syk, ville han jobbet 17 nye år på Ekofisk før pensjon.

Reiste sak Han reiste krav om 2,5 millioner kroner i erstatning, men inngikk forlik med Vesta forsikring og får utbetalt 1,5 millioner kroner.

Den tidligere oljearbeideren bruker i dag mesteparten av tida på å være et knutepunkt for en stor gruppe skadde kolleger. Mange har fått kreft og mange har plager forenelige med kjemisk eksponering, melder Dagbladet.

Invalidisert

Biktjørn fikk hudsykdommen sin godkjent som yrkesskade allerede i 1997. I dag tåler han ikke å levere bilen på verksted, uten at huden begynner å sprekke.

— Legger, føtter og hæler ble også kraftig rammet. Det hjalp ikke at jeg sørget for at huden ikke var i kontakt med kjemikaliene. Etter hvert fikk jeg hudutslag bare ved å innånde kjemikalier. Det gjorde meg helt invalid i perioder, sier han til Dagbladet.

Yrkes- og miljømedisinsk avdeling ved Sykehuset Telemark har utarbeidet en spesialisterklæring for Biktjørn som ikke levner noen tvil om at han er ødelagt av kjemikaliene offshore:

"Det anslås at pasientens varige medisinske invaliditet som følge av en toksisk encefalopati (løsemiddelskade red, anm.) er 25 %, som i sin helhet vurderes å være yrkesrelatert", konkluderer sykehuset.

Sakkyndig uenighet Men forsikringsselskapets rådgivende leger har ikke vært enig i sykehusets vurderinger.

— Vår rådgivende lege er blant landets mest kompetente på løsemiddelskader. At advokat Ambjørndalen angriper våre sakkyndige etter et forlik, synes vi er vanskelig å takle. Det er synd for Biktjørn at hans advokat framfører argumenter som svekker forliket og som kan forringe gleden ved den løsning Biktjørn har fått i denne saken, sier Stigum Olsen.

Inngikk forlik Vesta påpeker til Dagbladet at et forlik er en avtale som «er det beste man kan oppnå, sett fra begge parters ståsted».

— For oss er det viktig å utbetale en riktig erstatning og er glade for dette forliket. Vi ønsker Biktjørn lykke til videre, og håper at han med dette kan legge en vanskelig økonomisk situasjon bak seg, sier informasjonsrådgiver Roald Stigum Olsen i Vesta Forsikring til Dagbladet.

Utbetalingen på 1,5 millioner kroner er rundt én million kroner lavere enn Biktjørns beregnede økonomiske tap. Frykten for å sitte igjen med ingenting ble utslagsgivende.

— Vesta gjør bruk av en rådgivende internlege som er veldig mye mer tilbakeholden med å konstatere årsakssammenheng i slike saker enn det som er vanlig. Etter mitt syn burde forsikringsselskapet bruke annen type rådgivning, og er ikke på lengre sikt tjent med å bruke en lege som er meget omstridt, sier Ambjørndalen til Dagbladet.