.Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at det fremdeles er fare for at barn kan bli syke av å ha spist morrpølse med E.coli-bakterier.

– Inkubasjonstiden er på tre-fire dager og opptil ti dager. Det betyr at sykdom kan bryte ut hos barn som for eksempel har spist morrpølse i helga. Men til nå har vi ikke registrert flere tilfeller av E.coli-smittede barn, sier Aavitsland til NTB.

Gilde Birkebeiner Sognemorr der det er funnet E.coli 103, ble trukket ut av handelen mandag. Gilde Birkebeiner Fjellmorr og Gilde Haugpølse, fra Gildes anlegg, Terina, i Sogndal, er også trukket tilbake.

Avføring

Onsdag kom den endelige DNA-bekreftelsen på at spekepølsa produsert på Gildes anlegg i Sogndal er smittebæreren av den farlige tarmbakterien. Omkring 50 ingredienser inngår i pølsen og arbeidet er i full gang med å identifisere smittekilden. Det er tatt omkring 100 prøver i spekematbedriften.

Mattilsynet vil også sjekke de ansattes avføring.

– Det er opprettet et samarbeid mellom den lokale helsetjenesten i Sogndal og våre medarbeidere der. Alle ansatte skal ha en samtale med helsetjenesten og i den forbindelse vil legen avgjøre for hvert enkelt tilfelle om det skal tas personlige prøver, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til NTB.

Det er ventet at det fortsatt vil ta noen dager før de første analyseresultatene er klare.

Erstatning

To jenter på tre år som har fått i seg e.coli-bakterien, er fortsatt innlagt på Ullevål universitetssykehus. De får dialysebehandling, men deres tilstand er stabil.

Til sammen er 14 barn blitt smittet av den aktuelle E.coli-bakterien. Ett barn døde av sykdommen.

Erstatningsadvokat Edmund Asbøll mener at Gilde bør gi erstatning til alle ofrene for E.coli-smitten. Han viser til at større bedrifter som forvolder skade normalt betaler alle ofre erstatning, uansett om de har krav på det eller ikke.

– Det har blitt en trend, eller dannet seg et mønster, at det bør gjøres når store bedrifter volder skade. Det er også en grunn til at Gilde bør gjøre det her, sier advokat Edmund Asbøll til NTB.