Folketrygdfondet la for noen uker siden fram sitt resultat. Det hadde en samlet verdi på 191 milliarder kroner.

Fra og med inneværende år skal de to fondene slås sammen til Statens Pensjonsfond. Dette fondet skal ha en norsk del og en utenlandsk del. Samlet vil det allerede i 1. kvartal 2006 ligge over 1600 milliarder kroner i verdi og gi 4,5 millioner nordmenn en start på sin pensjonssparing verdt 350.000 kroner.

Unikt i verden

Det er unikt i verden at et lands innbyggere har et slikt fond som de ikke selv har avsatt sparepenger i for å sikre alderdommen.

I europeisk sammenheng sliter en rekke land med stor gjeld på statens hånd mens den norske stat og dermed landets innbyggere har en gigantisk formue til pensjoner i forhold til folketallet.

I tillegg har Stortinget først i 1992 og deretter i 2005 vedtatt innstramninger i pensjonsordningene som gjør det lettere for staten å oppfylle forpliktelsene overfor de store årskullene som blir alderstrygdet etter 2012. Da skal for øvrig Statens Pensjonsfond ha en verdi på over 4.000 milliarder kroner.

Forpliktelsene

I Norge har den politiske debatt i større grad dreid seg om statens pensjonsforpliktelser i fremtiden enn tilfellet har vært i andre land. Det har skjedd til tross for at Norges forpliktelser er uproblematiske sammenlignet med problemene i alle andre europeiske land.

I tillegg er det nå avklart at alle norske arbeidstakere skal ha en tjenestepensjon i tillegg til den utbetaling de vil få fra Statens Pensjonsfond.

På toppen av denne forsiktige husholdering med økonomien i verdens mest formuende befolkning er nå alle partier med unntak av Frp enige om ikke å bruke mer en 4 prosent avkastning fra Statens Pensjonsfond for å dekke underskuddet i statsbudsjettene.

I øyeblikket er det neppe heller nødvendig fordi den solide økonomien har gitt en langt sterkere inngang av de ordinære inntektene til statskassa enn det vi har hatt i årene etter 2001.