KRISTIANSAND: – Det er tøft for meg dette, innrømmet miljøarbeideren gråtkvalt før hun måtte redegjøre for hva som skjedde da de jentene på henholdsvis 15 og 17 år forsøkte å rømme fra den private barnevernsavdelingen i Høvåg 4. desember.

— Jeg ble truet med kniver, sparket og slått i magen. Den ene holdt mens den andre slo, fortalte 31-åringen.

— Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen at jeg ikke kjente at den ene kuttet meg flere steder på armen. Alt blodet ble jeg først klar over da jeg hadde kommet i sikkerhet hos en av naboene.

Senere måtte hun sy åtte sting.

— Hvorvidt jentene hadde planlagt dette eller handlet på impuls, tenkte jeg ikke på. Jeg tenkte mest på å overleve, fortalte miljøarbeideren, som har jobbet i Lillesand Prosjektet i et drøyt år.

Hun er i dag 50 prosent sykmeldt, sliter med depresjoner, søvnproblemer og går jevnlig til psykolog.

Rømningsplan

Jentene, som opprinnelig kommer fra Rogaland og Hordaland, er tiltalt for fem straffbare handlinger etter at de gikk til angrep på 31-åringen og den 46 år gamle kollegaen hennes som sov og var alene med jentene i huset til Lillesand Prosjektet i Høvåg.

Den yngste av jentene erkjente straffeskyld. Hun innrømmet å ha skadet miljøterapeuten med kniv, samt sparket henne i magen.

Den eldste fortalte at rømningen fra barnevernsinstitusjonen var planlagt og at kniv og trusler inngitt i handlingen.

Smuglet narkotika Hun fortalte om psykoser og rusproblemer og redegjorde også for hvor lett det er å smugle narkotika inn i den private barnevernsinstitusjonen.

— Vi hadde vært på rømmen og kom sammen igjen på avdelingen i Høvåg. Etter at miljøarbeiderne hadde lagt seg tok vi en amfetamindose. Vi brukte sprøyte. Det er ikke noe problem å gjemme utstyret. Jeg gjemte stoffet i skoen og ble aldri ordentlig ransaket, fortalte 17-åringen, som har misbrukt narkotika siden hun var 13 år.

Rømningsplanen kom opp tidlig på kvelden lørdag den 3. desember

Allerede tidlig på formiddagen stjal jentene en telefon fra kontoret, men la den senere på plass igjen.

— Vi ville ikke havne i bråk. På den måten sikret vi oss at ekstravakten forsvant fra institusjonen, fortalte den ene.

Planen gikk ut på møtes i entreen..

— Vi skulle ha hver vår kniv, true miljøarbeiderne og stenge dem inne på hvert sitt toalett. For å vekke dem skulle venninnen min late som hun fikk hallusinasjoner. Hun skulle rope ut at hun så en mann på utsiden av huset.

— Vi hentet en kniv i kjøkkenet. Det var planlagt, men vi mente aldri å skade noen. Jeg har i alle fall kontroll med kniver, sa 17-åringen.

Den yngste barnevernsjenta ønsket ikke å forklare seg for åpen rett.

Det gjorde derimot 17-åringen, og ga til kjenne at hun angret.

Da den unge miljøarbeideren skulle inn å vitne, prøvde hun å slippe å være tilstede i retten og viste til abstinensproblemer og en vond nakke.

Jenta ble ikke trodd og måtte fullføre dagen.

Retten fortsetter i dag med prosedyre og dokumentasjon. Aktor i saken er statsadvokat er Anne Gro Aanensen Kleven og dommer er Lars Christensen.