KRISTIANSAND: — Vi mener dette kun dreier seg om distriktspolitikk, ikke hva slags fengselsplasser det er behov for på Agder, sier leder av Kristiansand fengselsfunksjonærforening (KFF), Hilde Aabel.

KFF mener det først og fremst er behov for lukkede fengselsplasser på Agder, ikke en åpen fengselsanstalt slik det er foreslått på Evjemoen.

— I Agder-fylkene har vi 41 åpne soningsplasser mot 76 lukkede. I dag sender vi personer til åpen soning som egentlig burde hatt lukket soning, forklarer Aabel.

KFF har i mange år arbeidet for å få et nytt fengsel i nærheten av Kristiansand.

— Ser man antallet fengselsplasser opp mot innbyggertallet, ligger Vest-Agder langt bak gjennomsnittet. På landsbasis ligger det på cirka 71 plasser per 100.000 innbyggere. I Vest-Agder er tallet 27, sier Aabel.

- For langt unna

Hun mener et fengsel på Evjemoen blir for langt unna Kristiansand, blant annet på grunn av de innsattes behov for kontakt med familie og venner.

— Det er viktig å kunne få besøk av familie og venner regelmessig. Blir fengselet plassert på Evjemoen vil besøkene etter all sannsynlighet bli færre, sier fengselsfunksjonæren.

Hun vektlegger også de innsattes tilbakeføring til samfunnet. Blant annet ønsker KFF en overgangsbolig for innsatte i sluttfasen av soningen. En slik bolig kan ifølge Aabel ikke ligge på Evjemoen.

— I sluttfasen av en soning er det viktig at den innsatte har tilgang på et bredt tilbud med tanke på arbeid, skole, offentlige kontorer og nærhet til familie og hjemsted. Vi jobber hardt for å hjelpe innsatte tilbake i samfunnet på en best mulig måte. Da sier det seg selv at det fungerer best hvis det ikke er for lange avstander mellom den som trenger hjelp og dem som kan gi det.

- Bra plassering

Ordfører i Evje og Hornnes kommune, Bjørn Alfred Ropstad (KrF), forholder seg til Agderrådets beslutning om å kunne legge et nytt fengsel med åpne soningsplasser på Evjemoen.

— Evjemoen er av Agderrådet pekt ut som et godt alternativ. Plasseringsmessig mener jeg vi ligger bra til, da alternativet for mange innsatte fra Agder er å sone i Åna Fengsel på Nærbø.

Men ordføreren har forståelse for KFFs ønske om et nytt fengsel med lukkede plasser.

— KFF mener at det trengs et nytt lukket fengsel. Det er jeg ikke uenig i, men signalene fra Justisdepartementet er at dette ikke kommer til å skje på mange år, sier Ropstad.

Han ønsker nå et møte med alle involverte parter for å høre hva den enkelte har å si.