KRISTIANSAND: I alt 16 studenter ble tatt i juks ved Høgskolen i Agder i fjor. Det er en tredobling på to år og sender dermed HiA rett inn på en lite flatterende fjerdeplass på juksetoppen.

Bare ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og BI ble det oppdaget flere tilfeller av fusk i 2005. Kopierer fra nettet

– Jeg vet ikke helt hvorfor vi har så mange saker, men vi må huske at HiA har flere studenter enn de fleste andre høyskolene. Jeg tror ikke det er slik at våre studenter jukser mer, sier seniorrådgiver Greta Hilding ved Høgskolen i Agder.

Hun forteller at de aller fleste sakene gjelder studenter som kopierer artikler fra nettet og later som om de har skrevet dem selv.

– Gammeldags juksing ser vi lite til. Av sakene i fjor mener jeg det bare var en student som ble tatt med jukselapp på eksamen, sier hun.

Vurderer jukseprogram

Tall TV2 har samlet i inn viser at norske studenter jukser langt mer enn tidligere. I alt har antall juksesaker ved universiteter og høyskoler har fordoblet seg på to år.

Universitetet i Oslo topper fuskelista med 26 saker, deretter følger Universitetet i Bergen med 20. På tredjeplass ligger BI som avslørte 17 studenter i fjor. Både Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Oslo hadde færre saker enn HiA.

Flere utdanningsinstitusjoner har tatt i bruk spesialprogrammer som kan avsløre plagiat. Nå vurderer også Høgskolen i Agder å kjøpe inn dette.

– Vi vurderer det, men slike programmer er veldig dyre, sier Greta Hilding til fvn.no.