OSLO: Første prøve som viste smitte i Birkebeiner Sognemorr fra Gilde ble bekreftet klokken 13.12 onsdag. Både myndighetene og Gilde er svært lettet over at den fryktede E.coli-bakterien endelig ble påvist i Sognemorr-pølser fra Gilde. Men hvilken av morrpølsas over 50 ingredienser som har gjort den farlig, gjenstår å se.

**Tarmbakterien som ble funnet i Sognemorr-pølsa, er ved DNA-testing identisk med den som er funnet hos de smittede pasientene.

— Dette er den første bekreftelsen vi har mellom pasientbakterie og en produktbakterie, sier administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet.**

  • Alle spørsmål er ikke besvart ennå, men vi er et langt skritt videre. Jeg tror dette vil berolige småbarnsforeldre som har vært bekymret den siste tiden, sier helseminister Sylvia Brustad til NTB.

Det var administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet som etter uker med uvisshet onsdag ettermiddag kunne fortelle at smittejegerne endelig hadde truffet blink.

– Vi har i dag fått informasjon fra Folkehelseinstituttet om at analyser viser at to prøver av Sognemorr har testet positivt på E.coli 103. Prøvene kommer fra pølse hentet fra anlegget i Sogndal. Dette er et stort gjennombrudd i saken, og viser klart at utbruddet kan knyttes til morrpølsene, sa Lystad på sin daglige pressekonferanse.

Jakten fortsetter

Siden mandag har Mattilsynet mistenkt at spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal har vært årsaken til E.coli-utbruddet, og funnene av bakterien bekrefter nå mistanken. Mattilsynet avblåser likevel på ingen måte jakten på bakterien, som har gjort 14 barn syke og krevd livet til ett av dem.

En pølse har over 50 ingredienser og Mattilsynet har ikke funnet hvilken av ingrediensene som er smittekilden. Det dreier seg blant annet om forskjellige typer fett, blod, forskjellig kjøtt, saltblandinger og krydder.

Mat- og landbruksminister Terje Riis-Johansen understreker også at det fortsatt gjenstår et omfattende arbeid for å finne selve kilden.

– Tilsynet vil fortsatt sette store ressurser inn på denne krevende oppgaven, sier statsråden, som likevel pustet lettet ut onsdag.

– Vi vet at Mattilsynets folk har jobbet under et stort press både dag og natt, og dette har nå gitt resultater, sier mat- og landbruksministeren.

Følger opp familiene

Også Gilde-konsernsjefen Axel Krogvig mottok bakteriefunnet med lettelse, selv om smitten nå for første gang er påvist i de mistenkte Gilde-varene.

– Jeg er veldig lei meg for at Gilde Birkebeiner Sognemorr er årsak til E.coli-smitten, men samtidig lettet over at saken endelig ser ut til å være oppklart, sier Krogvig, som lover å følge opp de som er blitt syke etter å ha spist Gilde-varer.

– Gilde føler et ansvar i denne saken, og vi vil gjøre det vi kan for å følge opp familiene som er rammet, sier Krogvig, som også sier unnskyld til familiene på vegne av hele Gilde-konsernet.

Den opprinnelige mistanken mot kjøttdeig fra Gilde-slakteriet på Rudshøgda er kraftig svekket, men Mattilsynet frikjenner likevel ikke anlegget. Men funnet onsdag gjør at Mattilsynet ikke utvider listen over produkter folk frarådes å spise.

Gilde-pølsene Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse produsert i Sogndal er alle trukket fra markedet. Anlegget i Sogndal er vasket og desinfisert, men ennå ikke blitt åpnet igjen.

Internasjonal hjelp

Brustad og Riis-Johansen, som begge har fått kritikk de siste dagene, varsler nå en omfattende gjennomgang av hvordan mat- og helsemyndighetene har håndtert bakterieskandalen. Det er klart at internasjonale eksperter blir trukket inn i dette.

Professor i hygiene og smittevern ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, mener imidlertid reformen som opprettet Mattilsynet i 2004 og privatiseringen av laboratoriene har ført til dårligere næringsmiddelkontroll.

– Ved Giardia-utbruddet i Bergen ble prøvene sendt til en laboratoriekjede med tilhold i Sverige. Det tar lang tid når man ikke lenger kan foreta analyser på stedet, sier professoren til NTB.

Riis-Johansen sier imidlertid at det er jobben som er gjort, ikke reformen, som skal evalueres.

– De to ting har selvsagt en sammenheng, men hovedoppgaven blir å finne ut hvordan det hele har fungert i praksis, sier Riis-Johansen.